Diag Human se odvolal proti jmenování Kužela rozhodcem

Praha - Firma Diag Human se odvolala proti listopadovému rozhodnutí ustavit prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela členem senátu, který by měl přezkoumávat rozhodčí nález z roku 2008. Sporem České republiky a společnosti Diag Human se tak bude zabývat pražský vrchní soud. Rozhodčí nález přiřkl Diagu odškodnění přes osm miliard korun za překažený obchod s krevní plazmou.

Na pozici arbitra navrhla Kužela Česká republika. Městský soud loni v listopadu uvedl, že muž splňuje zákonné podmínky pro výkon funkce. Společnost však namítala, že je Kužel podjatý a nemůže nezávisle rozhodovat. „Je funkcionářem strany, která veřejně prohlašuje, že Diag Human již od státu nedostane ani korunu,“ uvedla po skončení jednání právní zástupkyně Diag Human Iva Duchoňová s tím, že Kužel je zastupitelem za ODS. Společnost ho navíc zažalovala kvůli jeho dřívějšímu postupu v případu.

Jediným nesporným arbitrem je Kindl

V přezkumném senátu měl původně zasednout jeden člen jmenovaný ČR, jeden firmou a jeden soudem. V listopadu 2008 byli určeni tito rozhodci - tehdejší proděkan plzeňské právnické fakulty Milan Kindl za stát, švýcarský právník Damian Della Ca za Diag Human a Kužel jmenovaný Obvodním soudem pro Prahu 6. V současnosti však zůstal jediným nesporným arbitrem Kindl.

S prezidentem Hospodářské komory totiž nesouhlasil Diag Human a Nejvyšší soud loni v říjnu jeho stížnosti vyhověl. Uvedl, že o návrhu na ustavení Kužela rozhodcem má znovu rozhodnout pražský městský soud. Kvůli pochybám o nezaujatosti ostatních arbitrů pak senát loni v březnu opustil i Della Ca, firma na jeho místo jmenovala jeho krajana Maxe Baumanna.

Podle vyjádření soudu však Baumann není platně jmenovaným členem senátu. Rozhodčí smlouva totiž podle něj neupravuje možnost dodatečně ustavit rozhodce jednou stranou poté, co sám rezignoval. Firma se prý měla obrátit na soud, což neučinila. ČR naopak mezi tím navrhla soudu jmenovat dalším arbitrem ekonoma Jiřího Schwarze. Soud o tom ale doposud nerozhodl.

Diag Human
Zdroj: ISIFA/ČT24/www.diaghuman.eu/Vojtěch Rejl

Česko a Diag Human se spolu zatím také neshodly na tom, zda by se rozhodčí nález z roku 2008 měl vůbec přezkoumávat. Firma tvrdí, že je toto rozhodnutí již pravomocné, protože se za stát odvolali lidé, kteří k tomu neměli pravomoc. Chce proto vyplatit přiznanou částku, která podle dřívějšího vyjádření právního zástupce společnosti Jana Kalvody již činí více než deset miliard korun. Česko nesouhlasí, spor prý zatím uzavřen není.

Nález již nepravomocně uznaly soudy v Rakousku, Francii, Británii a dalších státech. Česká republika se proti všem odvolala. Podle ní zahraniční soudci zatím neposuzovali oprávněnost nároků firmy. Ve Vídni byla dočasně zabavena tři česká umělecká díla, později se však na základě pravomocného verdiktu rakouského soudu vrátila zpět do Prahy.

Vydáno pod