Svatá Cecílie vyklepe ze zástěry sníh

Svatá Cecílie sněhem pole kryje, říká lidová pranostika pro 22. listopad, a letos jí dávají za pravdu i meteorologové. Podle předpovědi se během soboty a neděle objeví sněhové vločky i v nižších polohách, a spolu s teplotami kolem nuly tak uzavřou rekordně teplý listopad.

„Období od 5. do 19. listopadu bylo mimořádně teplé, v průměru o šest stupňů víc než je obvyklé, ve středu na jižní Moravě teploty dosáhly až hodnoty 18 stupňů, což je na polovinu listopadu rekordní,“ konstatuje meteorolog České televize Michal Žák. „Nyní nás čeká chladnější období.“

Už během noci na sobotu sněžilo na českých a moravských horách, do patnácti centimetrů sněhu napadlo na hřebenech Šumavy a Beskyd, krušnohorský Klínovec hlásil sedmicentimetrovou pokrývku – a to už podruhé, první letošní sníh zažili v Krušných horách už v říjnu, kdy také potrápil řidiče.

Vůbec nejvíc sněhu z meteorologických stanic hlásila ráno Labská bouda v Krkonoších a to 22 centimetrů. Bílo je ale prakticky ve všech horách, zhruba od tisíce metrů výšky. V Krušných horách a v Beskydech by během neděle mělo připadnout dalších pět centimetrů sněhu.

Počasí
Zdroj: ČT24

V neděli ráno hrozí náledí

Hranice nadmořské výšky pro výskyt sněhových srážek se navíc snižuje – v sobotu jde o 500 metrů, v neděli už jen o 300 metrů nad mořem, a sněhové přeháňky se tak dají na Cecílii očekávat i v nižších polohách, byť zde se pokrývka dlouho neudrží. Teploty se mají držet v rozmezí jednoho a pěti stupňů Celsia, na západě Čech bude jen kolem nuly; a protože v noci padají pod nulu, může se ráno vytvářet náledí.

„Minimálně do poloviny příštího týdne se teploty měnit nebudou. Nejchladnější noc by měla být v noci na středu, mínus dva až mínus šest stupňů. Na výraznější oteplení, kdy bychom se dostali k hodnotám kolem deseti stupňů Celsia, to tento týden nevypadá,“ dodává meteorolog Žák.

Rekordní září '71

Srážkově vydatnější a o něco teplejší by měl být až konec týdne, tuzemské hory se tak zřejmě dočkají dalšího sněhu. Po celou dobu ale budou mít v podhůří příležitost zasněžovat; v polohách zhruba nad 1200 metrů by mělo mrznout až do konce příštího týdne, i v níže položených horských oblastech se ale teploty budou většinou udržovat pod nulou nebo v její blízkosti. Sněžná děla tak chystají například na krkonošské Černé hoře.

První trvanlivější sníh ovšem touto dobou na horách už obvykle leží, většinou už od října. Ostatně na Lysé hoře, kde dnes naměřili patnáct centimetrů sněhu, zažili v listopadu sněhu už mnohem víc – v roce 1982 to bylo 118 centimetrů a o třicet let dřív dokonce 174. Zato v listopadu 2011 tam sníh neležel ani den. Rekordní pak byl ro 1971, kdy zde sněžilo už 9. září, a šlo tak o vůbec nejranější sněhovou pokrývku.

Výhled teplot: Až do Vánoc slabý nadprůměr

Podle měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), má v noci mrznout také v dalších třech týdnech, které by ale i tak měly být teplotně mírně nadprůměrné.

Dlouhodobá průměrná teplota pro zbytek listopadu a první dvě dekády prosince je dvě desetiny stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1969, kdy průměr činil minus 5,3 stupně Celsia. Před devíti lety meteorologové zaznamenali zatím nejvyšší průměr 4,5 stupně nad nulou.

Počasí
Zdroj: ČT24

Srážkově by příští čtyři týdny měly být na průměru, který je pro toto období 42 milimetrů. Nejméně srážek se má objevit mezi Mikulášem a Lucií.

Vydáno pod