Zastánci internetové svobody chystají na víkend demonstrace

Praha – Tažení na pirátské webové stránky nadále vzbuzuje mezi uživateli pobouření – navíc už nikoliv pouze na internetu. Online protesty se pozvolna přesouvají do ulic českých měst a na víkend jsou svolány demonstrace například v Praze, Brně nebo Českých Budějovicích. Jde o reakci na připojení Česka k mezinárodní smlouvě o duševním vlastnictví ACTA. Nedávno podepsaný dokument podle kritiků omezuje svobodu internetu a právo na informace.

Protesty proti mezinárodní smlouvě ACTA o duševním vlastnictví, kterou Česko včera podepsalo, plánují uživatelé internetu nejméně v 25 městech Česka - například na Václavském náměstí v Praze, brněnském náměstí Svobody nebo náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Hlavním dnem demonstrací má být sobota.

Zvláštní protesty pak příští čtvrtek chystá i Česká pirátská strana. Stovky lidí se mají setkat na Malostranském náměstí v Praze ve 14 hodin. Smlouva podle nich znamená převzetí značné části internetu pod dozor jednotlivých vlád. „Ohrožuje jednotlivé uživatele internetu, nutí korporátní cenzuru, přenáší odpovědnost za data na interenetu na poskytovale připojení a celkově přitvrzuje represi. Stejně tak považuje za dobrou praxi kontrolování počítačů a MP3 na hranicích,“ uvedl místopředseda strany Mikuláš Ferjenčík.

Hacker
Zdroj: ČT24

Ministerstvo průmyslu a obchodu však protesty ze strany uživatelů a příznivců svobodného toku informací považuje za nepochopení smlouvy. „Dohoda je jakýmsi mezinárodním standardem. To znamená, že jednotlivé státy mají jednotnou představu o tom, jakým způsobem chtějí ta práva duševního vlastnictví chránit a my nemůžeme nutit ostatní státy, aby zavedly nebo měly takový systém, jaký by se nám líbil,“ dodal vedoucí oddělení mezinárodního práva na ministerstvu Alex Ivančo.

Kvůli podpisu smlouvy už včera nefungovaly webové stránky vlády a Ochranného svazu autorů. Podle odborníků šlo o práci hackerů. Kabinet však reaguje tím, že šlo pouze o účelové přetížení serveru a celou věc považuje za uzavřenou.

Stránky vlády po přetížení nefungovaly
Zdroj: ČT24

Smlouva ACTA si klade za cíl bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků, ať už jde o záznamy hudebních či filmových děl, falšované léky, napodobeniny značkových oděvů či jiné formy podloudné výroby. Podle hackerského hnutí Anonymous se snaží omezit svobodu slova a neutralitu internetu.

„Není správné, když si někdo bere něco, co není jeho, za co nezaplatil,“ řekl ředitel distribuční společnosti Falcon a producent Jan Bradáč. Debata o svobodě internetu a svobodě slova ho jako člověka, který se jako student těšil na konec komunismu a spojoval ho se svobodou slova, rozesmála. „Ti lidé nevědí, o čem mluví. Svoboda slova a krádež jsou dvě rozdílné věci,“ dodal.

Podle majitele a provozovatele serveru play.cz Pavla Sodomky by se vláda i OSA měly vzhledem k útokům zamyslet nad způsobem, jakým spravují své servery. V případě dohody ACTA nesouhlasí s tím, že její text nebyl před podpisem diskutován veřejností. „Demokratický proces je přeci založený na tom, že k zákonům mají všichni přístup a mohou se k nim vyjadřovat. Přitom text smlouvy se týká všech, kdo se pohybují na internetu,“ sdělil.