Kardinál Duka odsloužil v Lánech bohoslužbu za vlast a Zemana

Kardinál Duka odsloužil v Lánech bohoslužbu za vlast a Zemana (zdroj: ČT24)

Kardinál Dominik Duka odsloužil v Lánech bohoslužbu za prezidenta Miloše Zemana a za vlast. V lánském kostele, který je součástí zámeckého areálu, se tak stalo za přítomnosti prezidenta poprvé. Bylo to zároveň poprvé od roku 1921, kdy jej stát zakoupil, co se podobně významná bohoslužba v lánském kostele uskutečnila.

Návrh na bohoslužbu v kostele Nejsvětějšího jména Ježíš vzešel podle šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta od katolické církve a prezidentská kancelář jej přivítala jako velmi „přátelské gesto“.

Katolickou mši je možné zvlášť zaměřit k nějakému dobrému úmyslu, často je to například prosba o požehnání v nějaké významné životní situaci, při životním jubileu, jako poděkování, prosba o pomoc v obtížích nebo za zemřelé. „Říká se tomu úmysl nebo intence,“ řekl Milan Badal, osobní sekretář arcibiskupa Duky. Lánská mše má být vedena za vlast a za zdraví pana prezidenta, aby s rozmyslem vedl tuto republiku, dodal.

Zeman proto Duku přivítal s oficiálními poctami. Ty mu podle Forejta náleží z kardinálského titulu, na základě kterého je v diplomatickém protokolu vnímán jako zástupce vladaře a následník trůnu.

Na primase českého proto v Lánech čekala čestná stráž i historické prapory nebo zástupci obce. Odpoledne také byla na jeho počest stažena na Pražském hradě prezidentská standarta a ve stejnou dobu naopak zavlála nad lánským zámkem. To se děje jen velmi výjimečně, podotkl Forejt. Naposledy se tak stalo před asi osmi lety při oficiální návštěvě jedné z hlav státu v Lánech. Po mši, která byla otevřena veřejnosti, Zeman s Dukou povečeřeli a měli společné jednání.

Zeman a Duka v červenci podepsali memorandum o převedení Jiřského kláštera a Nového proboštství církvi. Stát by se tak mělo do konce ledna. Podmínkou dohody je, že obě památky budou do pěti let opraveny a církev se vzdá nároků na další budovy v areálu Hradu. Na dokončení dohody pracují na pravidelných schůzkách týmy právníků obou stran. K tomu, zda se podaří předpokládaný termín dodržet, poznamenal, že se „text memoranda nemění“.