Kubice zastavil kázeňské řízení s policejním prezidentem

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice zastavil na doporučení komise kázeňské řízení s policejním prezidentem Petrem Lessym. Ministr tak ukončil proces, který na začátku ledna vyvolal kvůli výrokům Lessyho na adresu náměstka zlínské krajské policejní správy Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu. Podle mluvčího ministerstva Pavla Nováka policejnímu prezidentovi nebyl prokázán prohřešek.

Inspekce se případem zabývala na základě trestního oznámení, které na Lessyho loni v září podali šéf zlínské policie Bedřich Koutný s Vaňkem. Podle deníku Právo se jim nelíbil především Lessyho výrok o tom, že jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák zametal v minulosti jako pracovník inspekce oznámení na tehdejšího ředitele brněnské policie Vaňka. Inspekce počátkem prosince rozhodla, že se Lessy nedopustil trestného činu, předala však případ Kubicemu ke kázeňskému projednání.

Kubice tehdy Lessyho vyjádření zkritizoval. „Chování policejního prezidenta pokládám za naprosto nestandardní a pro mě velmi překvapivé. Neslučuje se s chováním jakéhokoliv policisty, natož policejního prezidenta,“ řekl.

Ministr posléze zřídil speciální poradní komisi a ta mu po prostudování podkladů doporučila zahájit kázeňské řízení. „Je to jenom pokračování kauzy trestního oznámení pana plukovníka Koutného a pana plukovníka Vaňka, ve které jsem byl očištěn, že jsem se nedopustil žádného trestného činu, nyní to beru, jako že probíhá standardní řízení o tom, zda jsem se nedopustil nějakého kárného přestupku… Z mé strany si v žádném případě nejsem vědom, že bych se čehokoliv dopustil,“ uvedl na začátku ledna pro ČT Lessy.

Petr Lessy
Zdroj: ČT24

Pavel Novák, mluvčí ministerstva vnitra:

„Mohu potvrdit, že ministr vnitra Jan Kubice v souladu s příslušným ustanovením zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů se dnes rozhodl zastavit řízení o kázeňském přestupku s policejním prezidentem plk. Petrem Lessym, neboť jeho spáchání nebylo prokázáno. Pan ministr akceptoval doporučení poradní komise, která byla k tomuto účelu zřízena.“

Pokud by kázeňské řízení nadále trvalo a případně dopadlo v neprospěch současného policejního prezidenta, mohl být Lessy vedle pokuty a dalších trestů také zbaven hodnosti, což by de facto znamenalo i jeho konec v nejvyšší policejní funkci.