Třetí nejbohatší Čech chce 412 milionů za vazbu, jde k Ústavnímu soudu

U Ústavního soudu si stěžuje podnikatel Radovan Vítek na rozhodnutí obecných soudů, které mu nepřiznaly odškodnění za někdejší obvinění z kuplířství a pobyt ve vazbě. ČT informaci zjistila z databáze soudu. Vítek se po zastavení trestního stíhání soudil o stamilionové odškodné, navzdory dílčímu úspěchu ale požadovaných 412 milionů nezískal.

Soudy začaly žalobu řešit loni v dubnu, kdy obvodní soud rozhodl, že Vítkův nárok je promlčený a žalobu zamítl. Soud navíc dodal, že i kdyby nárok promlčený nebyl, stejně by miliardář z údajné škody nemohl vinit stát. Odvolací soud v říjnu 2014 naopak rozhodl, že podnikatelův nárok promlčený není, ale požadovaných 412 milionů mu nepřiznal.

Škoda, kterou chtěl Radovan Vítek nahradit, souvisí se smlouvu o převodu pozemků, kterou těsně před uvalením vazby uzavřel se společností The Marketplace. Byla v ní stanovena smluvní pokuta 300 milionů korun. Firmě, které byla pohledávka postoupena poté musel Vítek zaplatit 412 milionů.

Vítek strávil v září 2004 ve vazbě 53 dní pro údajnou přípravu obchodování s lidmi za účelem pohlavního styku. Státní zastupitelství tehdy zabavilo veškerý jeho majetek. Jeho zablokování trvalo do listopadu téhož roku, trestní stíhání pak soudy zastavily koncem září 2005.

Časopis Forbes Radovana Vítka v březnu 2015 umístil na 3. místo ve svém žebříčku nejbohatších Čechů.