Policie dokončila „centrální mozek“ - systém operačních středisek

Česká policie po pěti letech dokončila výstavbu 15 nových operačních středisek, která vyšla na 640 milionů korun. Policisté v operačních střediscích shromažďují všechny informace, které se týkají dopravy, kriminality nebo mimořádných událostí. Nový systém operačních středisek patří mezi nejmodernější v Evropě, řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Mozek celého systému je v Praze na policejním prezidiu, které komunikuje se 14 ostatními operačními středisky v jednotlivých krajích. Řídící operační středisko se skládá z několika místností, které jsou vybaveny počítačovou technikou, na stěnách jsou obrazovky s mapami, kde je vyobrazena aktuální situace. Policisté si na televizích v budoucnosti budou moct pustit třeba aktuální záběry při zásazích vrtulníků.

Součástí střediska jsou také kanceláře pro zasedání krizového štábu nebo místnosti, kde jsou připraveni policejní psychologové. Operační střediska pracují 24 hodin denně, na policejním prezidiu se rozhoduje třeba o vyslání vrtulníků speciální zásahové jednotky, potápěčů či pyrotechniků.

UDÁLOSTI: Policie má nové operační středisko (zdroj: ČT24)

Podle šéfa operačního střediska Františka Habady policejní prezidium přijme každou minutu kolem osmi zpráv a informací. Do jednotlivých středisek také mohou být přepojeny hovory z tísňové linky 112.

Ve službě je vždy osm operátorů, kteří se starají o informace z jednotlivých českých regionů. „Můžeme s velkou pýchou říci, že patříme mezi státy, které mají vybudovanou jednu z nejmodernějších sítí operačních středisek, která je v Evropě. Naši kolegové ze zahraničí, kteří už navštívili některá střediska, nám mohou tiše závidět,“ řekl Tuhý. Podle vedení české policie by v budoucnosti mohlo podobný systém zavádět Slovensko či Rakousko.

Podle Tuhého je důležité, že policisté díky moderním technologiím vidí vše v reálném čase a mohou rychle posílat informace dál. Systém také umožňuje dělat třeba videokonference ze všech krajů, což prý může usnadnit práci. „Jsme schopni okamžitě reagovat prostřednictvím operátorů na různých místech,“ doplnil Tuhý.

Mezi zajímavosti mozku operačního střediska na policejním prezidiu patří to, že je na 700 metrech čtverečních rozmístěno zhruba 47 kilometrů kabelů, které propojují jednotlivé systémy. Před vybudováním nového systému bylo v Česku 80 operačních středisek, která byla v každém policejním okrsku.