Svět vidí odpor Česka k uprchlíkům. Reaguje Brusel i New York

Česká republika posiluje svůj obraz země nepřátelské k uprchlíkům, s atmosférou, která nepřispívá k rozlišení mezi islamistickými teroristy a lidmi, kteří před nimi utíkají a hledají bezpečí v Evropě. Posledním signálem, který o tom Praha do světa vyslala, bylo vystoupení prezidenta Miloše Zemana na shromáždění organizace Blok proti islámu 17. listopadu na pražském Albertově. Podobně jako prezident Zeman ale smýšlejí i další politici z opozičních, ale i koaličních lavic.

První zřejmá reakce přišla z Bruselu, když šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová zrušila svou plánovanou čtvrteční návštěvu Prahy, během níž se měla sejít také s Milošem Zemanem. Český rozhlas s odkazem na vysoce postavený evropský zdroj uvedl, že Mogheriniová nepřijela na návštěvu Prahy i kvůli tomu, že někteří čeští politici automaticky spojují islám a uprchlíky s terorismem, aniž mezi nimi rozlišují.

Bleskově zrušená návštěva

„Je evidentní, že si toho evropská diplomacie nemohla nevšimnout,“ řekl k tomu zpravodaj České televize v Bruselu Bohumil Vostál. Diplomatické zdroje pro ČTK řekly, že ještě do středečního večera se s návštěvou počítalo. Zrušena byla náhle. Oficiálně uváděným důvodem pro odložení je zranění nohy ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD, o němž se ale ví již několik dní.

Mluvčí hradu Jiří Ovčáček ČTK napsal, že nebude reagovat na anonymní zdroje. Prezident podle něj jednoznačně hájí zájmy a bezpečnost občanů České republiky. 

Ministerstvo zahraničí sdělilo, že o zrušení návštěvy Mogheriniové požádal ministr Zaorálek kvůli své dočasné zdravotní indispozici. Irena Valentová z tiskového oddělení ministerstva uvedla, že se nyní bude hledat nový termín návštěvy.

Projev prezidenta Zemana na Albertově (zdroj: ČT24)

„Mogheriniová na rozdíl od českého prezidenta podporuje uprchlické kvóty, varuje před islamofobií a upozorňuje, že za pařížské atentáty nesou odpovědnost evropští občané, kteří je spáchali,“ uvedl Bohumil Vostal s tím, že pařížské atentáty jsou podle Mogheriniové vnitřní hrozbou Evropské unie.

Organizace Blok proti islámu, na jejíž demonstraci prezident vystoupil, vyzývá k úplnému vytlačení muslimů z Česka, zákazu islámu, k uprchlíkům zastává negativní postoj a odmítá jejich přijímání.

Prezident na akci prohlásil, že zastánci jiných názorů k migrační krizi nemají být „nálepkováni“ jako islamofobové, rasisté či fašisté. Zeman také nedávno hovořil například o hrozbě zavádění islámského práva šaría v Česku nebo o tom, že si většina uprchlíků nezaslouží soucit. Jeho výroky v říjnu kritizoval mimo jiné vysoký komisař OSN pro lidská práva, který je označil za xenofobní.

Nezbavujte se odpovědnosti, zaznělo z New Yorku

Další reakce na situaci v České republice v souvislosti s uprchlíky přišla z New Yorku. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) ve čtvrtek vyzvala vlády ve světě, aby neoslabovaly, ale naopak posilovaly ochranu uprchlíků.

Kritizovala přitom snahy mimo jiné české, polské a slovenské vlády spojovat nedávné útoky v Paříži s uprchlickou krizí. „Obavy, aby hrstka extremistů nezneužila uprchlické vlny, by neměly vlády zbavovat odpovědnosti za ochranu běženců v nejisté době,“ uvádí organizace.

Političtí vůdci by neměli upadnout do pasti nastražené extremisty, kteří podněcují nesváry a nedůvěru.
Z vyjádření Human Rights Watch

HRW tak nepřímo potvrdila kritiku, kterou na Zemanovo vystoupení adresoval ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD. „Zeman vystoupením na Albertově podpořil nenávistné skupiny ve společnosti a pomáhá vytvářet podhoubí pro fašizaci české společnosti,“ prohlásil Dienstbier.

Miloš Zeman na demonstraci iniciativy Islám v České republice nechceme opakovaně mluvil o dobře živených mladých mužích, kteří s uprchlíky do Evropy přicházejí. „Když se ptám, co způsobuje migraci, pak vím, že velká většina těchto ilegálních migrantů jsou mladí, dobře živení muži,“ uvedl na Albertově český prezident.

Dienstbier: Zemanovo chování je za hranou ústavnosti (zdroj: ČT24)

„Političtí vůdci by neměli upadnout do pasti nastražené extremisty, kteří podněcují nesváry a nedůvěru, ale spíše by měli projevit odvahu a odhodlání chránit ty, kteří byli vyhnáni z domovů ideologiemi nenávisti,“ zdůraznil Iain Levine z HRW.

Hlas proti uprchlíkům nejen z Hradu

„A já se ptám, proč tito muži nebojují za svobodu své země proti Islámskému státu. A pokud přicházejí ze zemí, kde se nebojuje, ptám se, proč nepracují pro svoji vlast a pro její zvelebení, aby jejich země překonala dosavadní zaostalost,“ sdělil z tribuny Miloš Zeman.

„Zasít strach z uprchlíků je přesně ten druh reakce, o který skupiny jako Islámský stát usilují,“ prohlásil zástupce HRW Iain Levine. „Ano, vlády potřebují zavést pořádek do přijímání uprchlíků a vytřídit extremisty, ale nyní je více než kdykoli dříve zapotřebí pomoci lidem, které o domovy připravila ideologie nenávisti, a pomoci jim nalézt skutečnou ochranu,“ dodal.

Tomáš Urban z nevládní humanitární organizace Člověk v tísni v rozhovoru pro ČT upozornil, že postoje namířené proti islámu a uprchlíkům veřejně neprezentuje pouze Miloš Zeman. „Ty názory nezaznívají pouze z Hradu, ale také od jiných politiků, kteří v nich u části voličů vycítili potenciál pro zvýšení svých preferencí,“ uvedl Tomáš Urban. „A prezident jim to připravuje.“

Přímou souvislost mezi uprchlickou krizí a teroristickou hrozbou vidí například senátor Tomáš Jirsa z ODS. „Zcela jasně to souvisí se současnou obrovskou migrační vlnou, se kterou přichází do Evropy milion lidí, o kterých nic nevíme. To je věc, ze které máme v České republice obavy a s tím souvisí obava z nekontrolované migrační vlny. Nerozděloval bych to, jak někteří evropští politici chtějí, ale naopak spojoval,“ uvedl Jirsa v Událostech, komentářích.