Oslavy 17. listopadu ve znamení piet i uprchlíků - policie zasáhla proti demonstrantům před Úřadem vlády

Česká republika si připomíná šestadvacáté výročí událostí 17. listopadu, které vedly k pádu komunistického režimu. Na mnoha místech se konaly pietní a vzpomínkové akce k uctění obětí nacistické perzekuce československých vysokoškoláků 17. listopadu 1939, stejně jako k uctění sametové revoluce v roce 1989. Zároveň byly ale oslavy ve znamení uprchlíků – sešli se jak jejich odpůrci, tak příznivci. Dramatická byla situace před Úřadem vlády, kam vyrazili odpůrci migrantů. Policie několikrát vyzvala k ukončení akce, na místě bylo asi sto těžkooděnců. Po 19:00 proti účastníkům policie zasáhla - zhruba 12 lidí policistézajistili, zejména kvůli použití pyrotechniky a zahaleným tvářím.

Prezident Zeman přednesl projev na Albertově, odkud před 26 lety vyrazil studentský pochod na Národní třídu: „17. listopadu lidé vyšli do ulic, aby protestovali proti manipulaci. Aby protestovali proti tomu, že je jim vnucován jeden jediný názor. Že jsou navlékáni do svěrací kazajky názorové uniformy a že nesmějí myslet jinak, než jim předepisuje ten, kdo jimi manipuluje. Dnes žijeme ve svobodné společnosti, kde je vymývání mozků složitější, než bylo v minulosti, ale to neznamená, že neexistuje,“ uvedl prezident ve svém vystoupení. 

„Byli jsme svědky mnoha mediálních masáží, ale jednu bych chtěl zmínit samostatně: jde o migrační krizi. Domnívám se, že je zapotřebí tolerance vůči odlišným názorům. Že každý má právo ve svobodné společnosti tento názor vyjádřit, ale také to, že opačný názor nesmí umlčován.“ Zastánci opačných názorů k migrační krizi podle prezidenta nemají být
„nálepkováni“ jako rasisté či fašisté - své kritiky označil za řvoucí stádo.

Ochranka odmítla pustit studenty k pamětní desce

Ještě před Zemanovým vystoupením ale ochranka odmítla k pamětní desce pustit také studenty, kteří chtěli zapálit svíčky před polednem. „Máme oprávnění nevpouštět lidi na určená místa,“ řekl jeden z členů ochranky. Potom doplnil, že může dát některým možnost vejít, ale ne celé skupince studentů. „Je ostudné, abyste 17. listopadu ukradli prostor, který patří studentům a studentským demonstracím,“ reagoval na to jeden ze studentů. Ochranka již poté odmítla studentům cokoli vysvětlovat.

Za zátarasy přitom už v té době byla řada Zemanových příznivců nebo sympatizantů organizace Blok proti islámu, která svolala akci „na podporu názorů prezidenta republiky na imigraci a islám“. „Mně přišlo nešťastné a zvláštní, že ti studenti, kteří chtěli položit k pomníku kytici, se tam nedostali," podivoval se ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „My jsme byli ochotni pustit zástupce studentů, nikoli celý dav, protože studenti přišli ve chvíli, kdy už byly ukončeny pyrotechnické prohlídky," tvrdí mluvčí policejního prezídia Jana Macalíková. Studenti přišli na místo před 12:00, prezident začal mluvit zhruba za dva a čtvrt hodiny. 

Ochranka studentům na Albertově: K pamětní desce vás nepustíme (zdroj: ČT24)

Pietní akce u Hlávkovy koleje

Kolem deváté hodiny ráno se sešlo shromáždění k uctění památky studentů, kteří se v roce 1939 stali oběťmi nacistické perzekuce. Přítomen byl také premiér Bohuslav Sobotka. S migrační vlnou přichází do Evropy stín války, a na strachu lidí parazitují populisté. Hněv lidí se nesmí obrátit proti uprchlíkům, pronesl při této příležitosti. Řešením uprchlické krize je podle Sobotky obnovení fungujících vnějších hranic Evropské unie a její větší rozhodnost.

Chceme-li evropskou krizi řešit, naším prvořadým úkolem je nastolení míru ve státech jako je Sýrie, Libye a Irák, a jejich hospodářská a sociální obnova.
Bohuslav Sobotka
premiér

"Ačkoliv nedávné teroristické útoky v Paříži proběhly v době migrační krize, je nutno si uvědomit, že vraždili dobře organizovaní islamističtí radikálové. Náš hněv se musí obrátit proti nim, nikoliv proti uprchlíkům, které z jejich domovů často vyhnalo právě náboženské či etnické násilí, šířené úplně stejnými vraždícími fanatiky," dodal premiér.

U Hlávkovy koleje se hodinu před polednem sešli i komunisté. „My si připomínáme zejména listopad roku 1939, protože je bohužel velmi aktuální otázka války," uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Národní třída

Od rána se u památníku na Národní třídě scházeli politici. Jedním z nich byl vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který u pamětní desky prohlásil, že společně se svobodou přišly i negativní jevy, a proto revoluce nesplnila všechna očekávání, které občané měli.

Vidíme, že už někteří naši mladí studenti ani nevědí, co to byl 17. listopad, co ti lidi, kteří se nebáli bojovat proti komunistickému režimu, pro nás přinesli. Dneska je ta situace mimořádně kontroverzní. Je potřeba, aby se Evropa snažila sjednotit v názorech, aby velké státy také vnímaly názory menších států a hlavně aby Evropa začala být akční.
Andrej Babiš
předseda vlády v demisi

Babiš dále uvedl, že by se dnešní svátek neměl zneužívat k rozdělování společnosti. Spolu s ním se pietní vzpomínky zúčastnili ministři za hnutí ANO Robert Pelikán, Dan Ťok, Richard Brabec, Karla Šlechtová a také pražská primátorka Adriana Krnáčová. 

Podobně kritizoval zneužívání svátku místopředseda opoziční ODS a europoslanec Jan Zahradil. „Není to svátek demonstrací pro Zemana nebo proti Zemanovi, pro islám nebo proti islámu, pro uprchlíky nebo proti uprchlíkům. Je lepší si připomínat odkaz těch dvou dat, tedy roku 1939 i 1989, než se pokoušet svátek využít pro prezentaci vlastních politických názorů nebo vlastní politické agendy,“ řekl. 

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je ale svobodné vyjadřování názorů jedním z výdobytků 17. listopadu. „Dnešní den je pro mě velmi silnou připomínkou, že o svobodu je potřeba bojovat každý den, protože o ni můžeme snadno přijít,“ řekl. „Touha po svobodě je vždycky silnější a je to současně i zodpovědnosti politických elit, aby dokázaly konat rázné kroky směrem k teroristickým skupinám," prohlásil místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Václavské náměstí - odpůrci migrace

Na Václavském náměstí demonstrovala Dělnická strana sociální spravedlnosti za „národní hrdost a suverenitu, proti imigraci a diktátu Bruselu“. Dvě stovky lidí demonstrovaly za vystoupení z Evropské unie. Předseda DSSS Tomáš Vandas ve zhruba dvacetiminutovém proslovu nabádal k razantnímu řešení uprchlické krize. Představitele české vlády označil za kolaboranty. Uvedl také, že představitelé současné vládní garnitury na svou politiku jednou doplatí a obyčejní lidé s nimi zatočí.

Tisícovky lidí se sešly u Národního muzea na demonstraci Za naši kulturu a bezpečnou zem. Mnozí z nich měli zelené karty s nápisem Stojíme za svým prezidentem. S projevem vystoupil např. předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Při jeho projevu požadovali přítomní demisi vlády.

Účastníci v podvečer zamířili k Úřadu vlády, kam se vydali ze Staroměstského náměstí. Na Klárově se průvod spojil s asi 50 účastníky demonstrace projektu Československo, který nesouhlasí s řízením státu, a vyzval vládu k demisi. Promluvil k nim někdejší předseda republikánů Miroslav Sládek.

Před Úřadem vlády měla tato akce skončit – policie účastníky několikrát vyzvala k odchodu. Mnoho lidí ale odmítalo uposlechnout a na místě stále zůstávali. Ozývalo se skandování „Demisi, demisi" a bouchání petard. Hodinu po oficiálním skončení na místě zůstávalo asi tisíc lidí a odmítali prostor opustit. 

Po 19:00 policie proti účastníkům zasáhla a těžkooděnci dav vytlačili do bezpečného prostoru. Rozdělili ho na dvě části, jednu vytlačili k Čechovu mostu, druhou směrem k Malostranskému náměstí. Zhruba 12 lidí bylo zajištěno kvůli použití nebezpečné pyrotechniky, někteří měli také protiprávně zahalený obličej. Záchranáři také museli několik lidí ošetřit, buď kvůli zasažení očí nebo zhmožděninám. 

„Zákrok začal tím, že jsme opakovaně – minimálně třikrát – vyzývali účastníky tohoto shromáždění, ať shromáždění jako takové opustí, a to konkrétní trasou. Účastníci ale na naše výzvy opět nereagovali, proto přišel ze strany Policie ČR zákrok v podobě vytlačení těchto účastníků z místa shromáždění," uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. 

Náměstí Míru - příznivci migrace

Na náměstí Míru se na shromáždění Tahle země patří všem - Refugees welcome, které pořádala iniciativa Proti projevům nenávisti, sešlo několik stovek lidí. Měli na sobě reflexní vesty, jaké nosí čeští dobrovolníci pomáhající v cizině uprchlíkům. Drželi transparenty s nápisy „Chcete bílé Čechy? Počkejte si na sníh!" nebo „I my jsme kdysi utíkali".

Příznivci uprchlíků se v průvodu (a v doprovodu policie) přesunuli také na Albertov, kam přišli s hesly na podporu uprchlíků. Cestou se ale průvod dvakrát zastavil: nejprve u Botanické zahrady, kde podle policie jeho účastníci nechtěli dodržet stanovenou trasu. Podruhé stál o pár desítek metru dál v Benátské ulici, kde policie zadržela muže se zapálenou dýmovnicí. Účastníci za to policisty vypískávali.

Kavárna na Hrad

Průvod příznivců uprchlíků a kritiků prezidenta Zemana vpodvečer vyrazil na Pražský hrad za skandování „Kavárna je tady". Miloš Zeman a jeho mluvčí označují jako Pražskou kavárnu všechny své kritiky. Podle organizátorů akce Zemanovy kroky odporují zájmům lidí v Česku.

Účastníci průvodu v čele nesli velké červené trenýrky, odkazující na akci performerů ze skupiny Ztohoven, kteří nad Hrad pověsili místo standarty jako symbol Zemana právě obří trenýrky. Před Hradem chtěli podle organizátorů připomenout, že existuje ústava a „Česko není jeho". Skandováním „prověrka" připomínali například, že hradní kancléř Vratislav Mynář neuspěl se žádostí o bezpečnostní prověrku, ale přesto zůstal ve funkci.