Mrtví z masového hrobu v Dobroníně jsou Němci

Dobronín (Jihlavsko) – Týmu kriminalistů a antropologů se podařilo identifikovat devět těl z masového hrobu na louce Budínka u Dobronína na Jihlavsku. Ve všech případech se jednalo o Němce, kteří žili v Dobroníně a okolních obcích. Identitu mrtvých potvrdilo porovnání vzorků DNA z nalezených kosterních pozůstatků se vzorky příbuzných těch lidí, kteří byli v okolí Dobronína pohřešováni od konce druhé světové války. Informaci přinesl Jihlavský deník, brněnské státní zastupitelství ji s odvoláním na informační embargo odmítlo potvrdit.

„Samozřejmě, je to velmi důležitý moment a jsem velmi rad, že tu konečně po těch všech zvratech máme konečný výsledek a důkaz, že jde o uvedené osoby, které tu byly zabity a zahrabány,“ okomentoval výsledky identifikace zástupce pozůstalých Johan Niebler.

Deset dní po válce, 19. května 1945, bylo v Dobroníně brutálně zavražděno až 17 německých civilistů. Čin, který měl být zřejmě poválečnou odplatou, měly na svědomí české revoluční gardy. Zda jsou identifikovaná těla ostatky těchto Němců ovšem vyšetřování zatím nepotvrdilo.

Identifikovat se podařilo devět těl

Od odhalení hrobu zkoumali ostatky kriminalisté a antropologové. Vyšetřování běželo i v Německu, Německá strana pohřešovala u Dobronína celkem 12 občanů. Vytipovaným příbuzným se odebíraly vzorky DNA a porovnávaly se s profily DNA z ostatků. „Z Německa šlo do Česka 11 vzorků DNA, z čehož tři nebyly k použití, protože byl v Německu odběr proveden špatně. Tři zkoušky tedy musely být opakovány,“ popsal průběh testování Niebler.

Identifikovat se podařilo devět těl. Možná je už známa i totožnost zbylých dvou zemřelých, ale česká policie ani státní zastupitelství stále nechtějí případ komentovat. Totožnost jednoho z mrtvých, Aloise Neubauera, se zřejmě nepodaří potvrdit nikdy, protože se nepovedlo vypátrat jeho potomky.

Seznam identifikovaných z louky Budínka
Zdroj: ČT24

Ostatky Němců zřejmě pohřbí v Jihlavě

Příbuzní zemřelých z Budínky dostávají v těchto dnech potvrzení o identifikaci mrtvých od českých úřadů. Několikastránkový dokument jako první obdržela dcera Johanna Resnika, která žije v německém Erdingu.„Policie jí v dopise sdělila, že byl její otec identifikován a ona má odpovědět na otázku, zda chce jeho ostatky převézt do Německa, nebo je nechat pohřbít v Česku,“ řekl deníku zástupce pozůstalých Johann Niebler.

Většina pozůstalých zřejmě nechá své příbuzné pohřbít na ústředním hřbitově v Jihlavě. Diskutovalo se ale také o Ždírci (zde občané o společném hrobě hlasovali v referendu, výsledek bude znám v únoru) nebo přímo Dobroníně, což však vyvolávalo rozporuplné reakce. „Nechceme obce Dobronín a Ždírec uvést do rozpaků. Chceme jen mrtvé důstojně pohřbít,“ podotknul zástupce pozůstalých Niebler.

Výsledky vyšetřování budou zveřejněny na internetu, ale ne dříve než za měsíc, sdělil Jihlavskému deníku mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

Další kosterní pozůstatky byly nalezeny loni v květnu také v dobronínské lokalitě U Viaduktu. Byly stejně jako ostatky z Budínky předmětem znaleckého zkoumání v Antropologickém ústavu v Brně a genetické analýzy v Kriminalistickém ústavu v Praze.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)