Havlová vysoudila 1,2 milionu za článek o milenci

Vydavatelství Bauer Media se má omluvit Dagmar Havlové za nepravdivé tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel, bývalý prezident Václav Havel. Nepravomocně o tom rozhodl soud, který ale žalobě vyhověl jen částečně. Havlová žádala za text v bulvárním časopisu Pestrý svět pět milionů. Vydavatelství jí má ale zaplatit jen 1,2 milionu korun.

„Soud má za to, že údaje, které byly v článku publikovány, byly absolutně nepravdivé a neověřené,“ konstatovala soudkyně pražského městského soudu Dagmar Stamidisová. Článek podle ní zasáhl do osobnostních práv Havlové.

Soudkyně dodala, že i kdyby bývalá první dáma přítele měla, byla by to její soukromá věc. Zmínila se také o tom, že autorka článku prý zprávu o údajném pobytu Havlové s přítelem ve Františkových Lázních zaslechla „někde v restauraci“.

Článek nazvaný „Skandální zvěsti o Dáše Havlové. Šokující nařčení - Tajné rande v lázních“, uvádí, že Havlová dorazila 16. prosince 2011, tedy jen dva dny před Havlovou smrtí, společně s milencem do zamluveného hotelu ve Františkových Lázních.

Havlovou podpořily i sestry boromejky

Zprávu označila za nepravdivou jak Havlová, tak i její údajný partner František Loukota, jehož fotografii s Havlovou časopis otiskl. Podle něj byl snímek pořízen s největší pravděpodobností v době natáčení seriálu Sanitka, když herečku doprovázel na nákupy. Muž, který působí jako asistent režie, se prý s Havlovou zná od natáčení filmu Odcházení.

Sama Havlová u soudu již dříve popřela, že by ve Františkových Lázních v uplynulých letech vůbec byla. Ani hotel, který je v článku zmíněn, prý nezná. Její verzi podpořily také sestry boromejky, které se o Havla staraly před jeho smrtí. Podle nich byla Havlová dva dny před skonem svého manžela s vnučkami, protože exprezident nechtěl, aby za ním v bouřce jela.

Václav Havel a Dagmar Havlová
Zdroj: ČT24/isifa/LN

„Pět milionů je vyšší částka, než kolik soudy obvykle přiznávají. To je ovšem proto, že společenské postavení žalobkyně je výjimečné,“ uvedl zástupce Havlové Petr Ostrouchov. O případném odvolání se chce poradit s klientkou. „Přiznaná částka je vysoká a já předpokládám, že klient velmi dobře zváží své právo na odvolání,“ reagoval právní zástupce vydavatelství. Žalobu navrhoval zamítnout s tím, že článek významně nezasáhl do vážnosti a důstojnosti Havlové.

Milionovou satisfakci získal i herec Vašut

Soudkyně Stamidisová, která se na problematiku ochrany osobnosti dlouhodobě specializuje, novinářům po jednání řekla, že částka 1,2 milionu korun je nejvyšší, jakou kdy ve sporech veřejně známých osobností s bulvárem přiznala.

Milionovou finanční satisfakci pravomocně získal i herec Marek Vašut. Stejnou částku Stamidisová přisoudila i herci a bývalému senátorovi Tomáši Töpferovi, tomu ale podle ní vrchní soud odškodné následně snížil. Do třetice milion přiznala herečce Sandře Novákové, která se ale prý nakonec s protistranou dohodla na nižší sumě.

Redaktor ČT Petr Obrovský: Vysouzená částka je na české poměry relativně vysoká (zdroj: ČT24)