Soud snížil výjimečný trest za nájemnou vraždu veksláka

Olomouc – Vrchní soud v Olomouci dnes výrazně snížil trest Igoru Ivankovi za podíl na nájemné vraždě ostravského obchodníka s valutami. Ostravský krajský soud mu původně udělil výjimečný trest 23 let vězení. Odvolací soud ale vyhověl odvolání obžalovaného a trest snížil na 15 let. Muž podle rozsudku vraždu obchodníka zorganizoval, naplánoval a na její provedení si pozval známého ze Slovenska Milana Struhala. Ten je souzen ve své vlasti za další dvě vraždy.

Předseda senátu zdůraznil, že uložení výjimečného trestu by v tomto případě nebylo zákonné. „U vražedné loupeže je sazba od 12 do 15 let. Zákonné okolnosti pro výjimečný trest zde nebyly, nemohli jsme je tam dovodit. Uložili jsme proto maximální trest, který jsme mohli uložit. Jde o vysoký stupeň společenské nebezpečnosti. Jeho náprava je ztížena, činu se dopustil po propuštění z výkonu trestu za zvlášť závažný čin,“ uvedl předseda senátu Jaroslav Zbožínek. Doplnil, že podle nového trestního zákoníku by byl trest daleko přísnější.

Muž si trest odpyká v nejpřísnějším typu věznice

Podle obžaloby dvojice vraždu plánovala delší dobu. Vyhlédli si známého ostravského překupníka, který disponoval vysokými částkami. Následně získávali informace o jeho denním režimu i o množství peněz, které u sebe nosil. Obstarali si krátkou střelnou zbraň a v červenci roku 2008 si na něj počkali v Ostravě nedaleko jeho bydliště. Ivanka zůstal v autě a jeho komplic na muže čekal u jeho bydliště. V okamžiku, kdy okolo něj procházel, jej zezadu z bezprostřední blízkosti střelil do zad. Muž na místě zemřel. Vrah mu odcizil příruční batoh s přesně nezjištěnou částkou ve výši nejméně tří až pěti milionů korun. O peníze se poté muži rozdělili.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Ivanka před soudem žádal zproštění obžaloby. Tvrdí, že jeho vina nebyla prokázána. Hájil se tím, že nevěděl o tom, co měl jeho komplic v plánu. „Nikde není žádný důkaz o domluvě mezi Ivankou a Struhalem,“ uvedla dnes jeho obhájkyně. Podle ní nejsou ani důkazy o tom, že by si Ivanka s vrahem rozdělili uloupené peníze. S výrokem trestu sice spokojená je, podle svých slov ale očekávala, že bude zpochybněn i výrok o vině. Předseda senátu ale uvedl, že vina obžalovaného byla jednoznačně prokázána.

Pozůstalí, kterým ostravský soud přiznal odškodné ve výši téměř čtyř milionů korun, žádali soud naopak o přísnější potrestání. „Poznamenal nás do konce života. Brutálně ho popravili vrazi, jen aby se obohatili. Nedali mu jedinou šanci na přežití,“ uvedla rodina ve svém odvolacím dopise. Poukazovala i na to, že kdyby v té chvíli byla s obětí jeho manželka, zemřela by podle výpovědí svědků také ona. Manželka oběti proto byla rozsudkem zklamaná. „Nejsem spokojená, byla bych radši, kdyby dostal doživotí nebo kdyby mu nechali trest, jaký měl předtím. Kdybych s ním tehdy šla já, byla bych taky mrtvá,“ řekla dnes novinářům Marie Silvestrová.