Na volný pohyb v EU nesahat, reaguje Sobotka na britské požadavky

Na zachování volného pohybu osob a stejných práv pro všechny občany zemí osmadvacítky bude Česká republika trvat. V reakci na požadavky britského ministerského předsedy Davida Camerona to řekl český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Cameron podmínil setrvání Británie v EU splněním reformních požadavků, v nichž vyzval k omezení volného pohybu osob uvnitř Unie a k omezení sociálních dávek pro občany EU přicházející do Británie. Jeho požadavek vítají občanští demokraté, ti vidí v Cameronově kroku začátek debaty o zásadní reformě EU.

Sobotka na britské návrhy reagoval na svém twitterovém účtu:

Později doplnil, že každý zásah do volného pohybu představuje pro Česko vážný problém. Právo žít a pracovat kdekoliv v EU se podle něj ukázalo v důsledku historické zkušenosti zásadní. „Volný pohyb považuje většina českých občanů za hlavní přínos členství v EU a nelze si představit, že bychom se měli vzdát výhod, které tato svoboda představuje,“ poznamenal Sobotka.

Dodal, že v oblasti suverenity a spravedlnosti ve smyslu vyváženého vztahu mezi členy a nečleny eurozóny je česká vláda připravena podpořit návrhy, které „budou směřovat k větší transparentnosti, lepší komunikaci mezi členy a nečleny eurozóny a prohlubování ekonomické spolupráce mezi všemi osmadvaceti státy“.

Podobný postoj zastává vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Požadavek Britů považuje za „určitě nepřijatelný návrh“. Babiš na druhé straně souhlasí s Cameronovou snahou zajistit, že nebudou rozdíly mezi členy eurozóny a zeměmi, které eurem neplatí. „V tomhle směru ho určitě můžeme podpořit,“ dodal ministr financí. Také český státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza vidí v právu žít a pracovat v zemích EU pro Českou republiku základní princip integrace. „Podpoříme to, co posune EU vpřed, nemůžeme podpořit věci, které ji rozdělí,“ podotkl. I tak si ale v jeho očích ČR přeje setrvání Británie v Unii.

Sláva, debata o reformě EU je tu, jásá ODS

„Stále užší EU je neudržitelná, proto vítám, že Británie zahájila zodpovědnou debatu o její zásadní reformě směrem k volnější evropské spolupráci,“ reagoval na britské návrhy šéf ODS Petr Fiala. Připomněl, že ODS podporuje zrušení eura, posílení role národních parlamentů či zamezení dalšího sjednocování fiskálních a sociálních systémů.

Omezovat pohyb osob v EU nechce ani TOP 09. „Diskuse se může vést například o větší kompetenci národních parlamentů a především o takových změnách, které by znamenaly, že Unie bude daleko rychleji reagovat a řešit akutní problémy, jako je třeba migrační krize,“ sdělila mluvčí TOP 09 Martina Macková.