Svobodovi se postaví Janeček, ODS chce vrátit hrdost

Praha - Radní za Prahu 11 Jiří Janeček bude s Bohuslavem Svobodou bojovat o křeslo šéfa pražské ODS. Nominaci na kandidaturu dnes získal od oblastního sněmu Prahy 11. Radnímu vadí, že chce Svoboda spolu s volbou předsedy vyměnit i zbytek pražského vedení strany. Další dvě nominace na předsedu ale dnes dostal také Svoboda, daly mu je Praha 9 a 14. Podporu tak má už od pěti oblastí. Nový šéf pražské ODS by měl být znám příští týden v pondělí. Výsledek přitom nebude důležitý jen pro Prahu, ale i pro směřování celé strany.

Pro Janečka bylo v tajném hlasování 64 z 82 přítomných delegátů, 15 hlasovalo pro Bohuslava Svobodu, dva hlasovací lístky odevzdali nevyplněné a jeden byl neplatný. „ODS se nikdy nebála přicházet s nepopulistickými návrhy a řešeními navzdory křiku levicové opozice. Až nyní nám dochází dech… Místo trpělivého prosazování názoru nastupuje snaha vyřešit problémy a personální otázky pomocí líbivých mediálních výkřiků a výzev. Do popředí v ODS se v takové atmosféře hrnou pouhé tváře, za kterými není názor, za kterými není postupný vzestup v rámci ODS. Chybí nám sebevědomí,“ řekl Janeček ve svém projevu. 

Jiří Janeček

„V Praze jsme se za potlesku našich politických protivníků stali přívěskem politické strany, která se tváří jako nejpravicovější z pravicových, ale ve skutečnosti se snaží na celostátní úrovni upéct koalici se Sobotkovou ČSSD. Máme sice líbivé tváře, ale ztratili jsme duši. To vše chci změnit. Chci navrátit ODS v Praze sebedůvěru, postavit ji pevnýma nohama na pevnou zem. Chci ODS navrátit ke standardnímu způsobu jednání a řešení problémů. Chci návrat k nepopulistickému a realistickému programu. Chci navrátit ODS hrdost.“

zdroj: ODS Praha 11

„K nominaci jsem byl vyzván našimi členy, abych za své názory převzal odpovědnost. Minulý týden jsem do členské základny poslal dopis, ve kterém jsem vyjadřoval určité znepokojení nad dalším postupem současného prvního místopředsedy,“ řekl dnes Janeček ČT. Nyní je podle něj důležité, zda se mu povede rozpoutat vnitrostranickou diskusi nad budoucím směřováním ODS. „Strana by se měla vymezit proti koaličnímu partnerovi. ODS by se měla opět stát lídrem pravicové politiky v Praze,“ naznačil plány do budoucnosti Janeček. 

Za Svobodu se zatím postavilo pět oblastních sněmů

Svoboda minulý týden uvedl, že chce, aby ještě před volbou stejně jako on rezignovali všichni místopředsedové strany v metropoli, kteří mají jinak mandát až do konce roku. Jde například o bývalé náměstky primátora Rudolfa Blažka a Pavla Klegu. Ke zvolení ale musí mít primátor i potřebnou politickou podporu. Zatím se za něj postavily oblastní sněmy Prahy 1, 2, 9, 13 a 14. Zřejmě ale získá i dalších osm z patnácti oblastí.

Post předsedy pražské ODS je pro občanské demokraty poměrně klíčový. Nejde totiž jen o Svobodu nebo Janečka, ale i o premiéra Petra Nečase. Předseda ODS se během posledního roku snaží stranu zásadně proměnit a potřebuje tedy podporu silného regionu, která mu ale doposud v Praze chybí. „Je nezbytně nutné, aby ODS jednala tak, jako my dnes jednáme na magistrátu, to znamená otevřeně,“ řekl ČT Svoboda. Není proto vyloučené, že kdyby uspěl v Praze, mohl by pro něj být další metou post místopředsedy celé ODS.   

S blížící se volbou předsedy pražské ODS se ale množí i mediální útoky na Svobodu. Po internetu se například šíří video, kde jako porodník ve vysílání Československé televize chválí jednání USA a Sovětského svazu k jadernému odzbrojení. Podle další zprávy měl zatčený bývalý šéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš nést část úplatku na pražský magistrát někomu ze Svobodových lidí. Hospodaření magistrátu měla zase očernit informace o exekuci na majetek Prahy.    

V Praze dnes jednala i výkonná rada ODS. Místopředsedkyně strany Miroslava Němcová na tiskové konferenci zdůraznila, že rada považuje za nepřijatelné jakékoli návrhy na zvýšení odvodové zátěže živnostníků a drobných podnikatelů. „ODS ale zahájí debatu s koaličními partnery o opatřeních, která zabrání zneužívání výdajových paušálů.“ Rada jednala i o připravované smlouvě k fiskální odpovědnosti států eurozóny. „Zdůrazňujeme, že referendum o případném vstupu České republiky do eurozóny považujeme za nezbytné,“ uvedla Němcová. Odmítla i výhrůžky ČSSD o odsunutí spuštění penzijní reformy: „Odklad tohoto klíčového kroku by byl podle našeho přesvědčení fatální chybou.“