Ambulance chtějí dosáhnout změny úhrad ústavní stížností

Ambulantní specialisté nejsou spokojení s úhradovou vyhláškou na příští rok. Zvažují proto podání ústavní stížnosti. Jde jim konkrétně o úhradový vzorec, podle něhož počítají zdravotní pojišťovny, kolik dané ambulanci zaplatí. Například internistům prý klesnou příjmy o desítky procent.

Sdružení ambulantních specialistů (SAS) jednalo o úhradách v pátek na sjezdu. Rada poté dostala za úkol, aby se pokusila vyjednat pro praxe lepší podmínky a s poslanci a senátory zároveň zahájila jednání k podání ústavní stížnosti.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) slíbil ambulantním specialistům růst příjmů o tři procenta, podle propočtu SAS ale bude pouze jednoprocentní. Někteří z delegátů, kteří zastupovali na sjezdu téměř 2000 členů SAS, proto vyjádřili obavy, že na léčení pacientů budou doplácet ze svého.

Zástupci zdravotních pojišťoven totiž na sjezdu uvedli, že zhruba 250 miliard korun rozděluje úhradová vyhláška beze zbytku, takže už velký prostor pro změny není. O oprávněných požadavcích ale prý jsou ochotni jednat.

Sjezd nicméně vyzval všechny ambulantní specialisty, aby úhradové dodatky pro příští rok nepodepisovali, pokud budou ve znění platné vyhlášky. Radě SAS rovněž uložil, aby vyjednala s ministerstvem plnou kompenzaci zrušených regulačních poplatků.

Ambulantním specialistům se nelíbí ani navrhovaný zákon o neziskových nemocnicích. Je podle nich v rozporu s pravidly hospodářské soutěže a ohrožuje finanční stabilitu zdravotnického systému i jednotlivá soukromá zařízení. Neziskovým nemocnicím, na rozdíl od soukromých praxí, prý garantuje smlouvu s pojišťovnou, tedy i příjmy.

Ministerstvo nyní čelí velkému tlaku. Soudem pohrozil i Lékařský odborový klub (LOK), který už resortu zdravotnictví poslal dokonce předžalobní výzvu. Domáhá se v ní naplnění memoranda o zvýšení platů zdravotníků na trojnásobek republikového průměru.