Kritika uprchlických zařízení umlká, pochvala přišla i od Pelikána

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán pochválil podmínky, které panují v zařízení pro zajištění cizinců v severočeských Drahonicích. Pelikán v minulosti detenční zařízení kritizoval, po návštěvě v Drahonicích hovořil o velkém rozdílu oproti minulosti. Podobně se v posledních dnech vyjadřovali i další někdejší kritici uprchlických zařízení.

Zařízení pro zajištění cizinců Drahonice je nejnovější z trojice takových středisek v Česku. Bývala to věznice, kterou Správa uprchlických zařízení letos převzala od ministerstva spravedlnosti. „Když si vezmu, že tohle zařízení jsme v dost strašném stavu předali vnitru před dost krátkou dobou, tak je to tady velmi dobré. Lidé se velmi snaží,“ podotkl Robert Pelikán po své návštěvě.

Ocenil vybavení areálu, volnočasové aktivity i relativní volnost, kterou zadržení cizinci uvnitř areálu mají. „Jsem spokojený, je to velký rozdíl proti tomu, co jsme viděl dřív,“ uvedl.

Pelikánovo ministerstvo na provozu Drahonic spolupracuje, vězeňská služba převzala od policie vnější ostrahu areálu. Agentura ČTK uvedla, že v uprchlickém zařízení dochází ke konfliktům mezi ubytovanými. „To je výhoda lidí z vězeňské služby, oni jsou na něco takového zvyklí, pro ně je to standardní práce, jsou to profesionálové,“ řekl ministr. V zařízení dál pracují i lidé z najaté bezpečnostní agentury.

Ministr spravedlnosti – čerstvě člen hnutí ANO, které ale ve vládě reprezentoval i jako nestraník – není první, kdo hovoří o zlepšení podmínek v detenčních zařízeních. Podobná slova v týdnu zazněla i od ombudsmanky Anny Šabatové, která v létě ostře kritizovala, v jakém prostředí se lidé zadržení bez dokladů ocitají.

„Mám celou řadu nepřímých poznatků, že se situace velmi mění. Zejména je tam několikanásobně méně lidí než tehdy, a to sedmi- až osminásobně. Je tam více personálu a vím, že se dělala celá řada dalších úprav na některých místech, která jsme kritizovali,“ uvedla veřejná ochránkyně práv v den, kdy největší z detenčních zařízení v Bělé-Jezové navštívila delegace ministrů a velvyslanců evropských států.

Detenční střediska čili zařízení pro zajištění cizinců čekají na ty migranty, které policie přistihne, když ve vlacích či autech projíždějí bez dokladů Českem. V současnosti využívá Správa uprchlických zařízení k detenci zařízení v Bělé pod Bezdězem, Drahonicích a Vyšních Lhotách. Je v nich dohromady 300 lidí, celková kapacita je více než čtyřnásobná.