V pražské ODS to vře, volba předsedy se blíží

Praha - V pražské ODS vrcholí boj o uvolněné místo předsedy. Kandiduje na něj zatím jen primátor Bohuslav Svoboda, v nejbližších dnech se k němu ale možná přidá také bývalý radní Jiří Janeček. A současný šéf magistrátu už potvrdil, že chce, aby ještě před volbou stejně jako on rezignovali také všichni ostatní místopředsedové vedení strany v metropoli.

Možný politický konec bývalých primátorských náměstků Rudolfa Blažka a Pavla Klegy? Oba muži nejdříve ztratili místo ve vedení metropole, teď jim hrozí, že přijdou i o posty v pražské buňce strany. Tam dosud působí jako místopředsedové, stejně jako současný primátor. „Já jsem ve svém dopise, který jsem poslal členům ODS, vyzval ostatní členy vedení strany, aby stejně jako já zvážili svoji rezignaci na funkci. Pak bychom mohli sjednotit délku volebního období na řádnou dobu,“ popisuje svůj záměr Bohuslav Svoboda, který právě na místopředsednický post rezignoval.

Političtí komentátoři to překládají tak, že usiluje po případném zvolení šéfem pražského uskupení strany o volbu nových tváří do vedení, se kterými by chtěl spolupracovat. V médiích se tak na tyto posty spekuluje například o Pavlu Horálkovi, Aleksandře Udženiji nebo o současném radním Josefu Noskovi. „Já to překládám tak, že chci, aby o všech nových členech vedení pražské ODS sněm jednal, hlasoval a aby vybral ty nejlepší,“ doplňuje primátor.

Kancelář občanských demokratů
Zdroj: ČT24

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery to chápe jako ostrý střet mezi tzv. starým a novým křídlem ve vedení pražské části strany: „Ta křídla se neuklidnila a i z těch reakcí, které teď můžeme vidět, je to emotivní a velmi zásadní střet, protože obě křídla o sobě mluví hodně kriticky. Celá ta změna je velmi razantní, navíc se děje v přímém přenosu před veřejností, což je pro tu stranu zcela nový jev,“ konstatuje Tabery a dodává, že podle něj se tímto zápolením hraje o tvář celé ODS, tedy nejen pražské buňky.

První oblastní sněmy včetně Prahy 1 a Prahy 2 už na nového předsedu nominovaly Bohuslava Svobodu. Do konce následujícího týdne by pak o svém kandidátovi měli rozhodnout delegáti na dalších dvanácti oblastních sněmech. Samotnou volbu pražského předsedy pak má strana v plánu 30. ledna.

A případným soupeřem současného primátora tam může být bývalý radní Jiří Janeček. „Já jsem dopisem upozornil občanskou základnu na určité nefungování a projevil jsem svoji nespokojenost. Poté jsem na to dostal pozitivní odezvy, které mě vyzývaly k tomu, abych převzal za tento stav sám zodpovědnost, proto o tom teď hluboce přemýšlím a zjišťuji, jakou bych měl podporu,“ uvádí ke zvažování kandidatury současný šéf sdružení ODS na Praze 11. Definitivní rozhodnutí chce oznámit v pondělí. „Teď to není o tom, že já bych si s někým, kdo někomu něco nařídí, vyjednával nějakou podporu. Naopak, chci v dalších dnech osobně řádné voliče v ODS přesvědčit, že to, co chci udělat, je pro stranu i pro ně dobré,“ komentuje své předvolební kroky Bohuslav Svoboda.