Zeman: GIBS by měla být podřízena ministerstvu vnitra

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Pardubického kraje (zdroj: ČT24)

Generální inspekce bezpečnostních sborů by měla být podřízena ministerstvu vnitra, řekl prezident Miloš Zeman. V souvislosti s událostmi spojenými s policejní akcí Vidkun, která se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky v Olomouckém kraji a kterou vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, by si prezident přál, aby válka policistů skončila.

Kvůli kauze 30. listopadu skončí šéf GIBS Ivan Bílek. Zeman řekl, že žádný tip na jeho nástupce nemá. „Myslím si, že by se prezident neměl plést do věcí, které nejsou v jeho kompetenci, a že by neměl intervenovat v prospěch jakékoli osoby,“ poznamenal Zeman.

Dodal, že už v minulosti vyjádřil svůj názor, že by bylo dobré, aby GIBS byla podřízena ministerstvu vnitra. „A to z toho důvodu, že je dosud podřízena vládě, která má 17 členů a žádný z těchto 17 členů samozřejmě nemá čas vzhledem ke své pracovní náplni se GIBS zabývat,“ řekl prezident.

Větší personální pravomoci vůči GIBS by měli mít ministři vnitra i podle současného ministra Milana Chovance (ČSSD) a dalších politiků. Naopak myšlenku, že by GIBS opět spadala pod ministerstvo vnitra zkritizoval na úterním jednání sněmovní kontrolní komise například poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL). „Myslím si, že ty úvahy o tom, že by se měla podřídit zpátky ministerstvu, jsou absurdní,“ řekl Gabal.

„Já jsem se s panem Bílkem v životě nesetkal, neznám jeho názory, nemám sám na něj názor, ale opravdu bych si přál, aby válka mezi policajty skončila a aby generální inspekce byla organizačně začleněna tam, kam patří,“ řekl Zeman. O válce policistů v souvislosti s kauzou Vidkun psala některá média. Několik dnů po zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) proti GIBS totiž naopak generální inspekce odvedla v poutech jednoho z detektivů ÚOOZ.

Vydáno pod