Akademický senát UK kritizuje Dobeše kvůli včerejšímu prohlášení k protestům

Praha – Akademický senát Univerzity Karlovy se ohradil proti včerejšímu prohlášením ministra školství Josefa Dobeše (VV), že prý rektor univerzity Václav Hampl kvůli nesouhlasu s chystanou reformou podněcuje k sociálním nepokojům. Dobeš si kvůli včerejšímu protestu Hampla pozval, aby mu důvody vysvětlil. Senát ale ministrovo prohlášení označil za hanebnost: „Pozvat představitele samosprávné akademické obce 'k podání vysvětlení' na ministerstvo velice nepříjemně zavání totalitními manýrami,“ uvedl ve svém usnesení akademický senát.

„Termín schůzky pana ministra a pana rektora zatím nebyl upřesněn,“ uvedla mluvčí ministerstva Kateřina Savičová. Mohla by ale proběhnout v úterý zároveň s rektorskou poradou, na které se bude na ministerstvu jednat o rozpočtu vysokých škol pro letošní rok a také o chystané reformě. 

Řada českých vysokých škol si od úterní schůze slibuje, že rektoři s Dobešem vyřeší zásadní sporné body plánované reformy. Pokud by však jednání zkrachovalo, mohly by některé školy uspořádat protestní akce. O demonstraci prozatím vážněji uvažuje zřejmě jen Univerzita Pardubice, jejíž akademický senát by mohl vyzvat k protestní akci s termínem na konci února. 

Rozhovor s místopředsedou akademického senátu Janem Šatrou (zdroj: ČT24)

Studenti a pedagogové Univerzity Karlovy vystoupili proti chystané reformě vysokých škol ve čtvrtek. Akademické shromáždění univerzity odpoledne přijalo rezoluci k reformě a dohodlo se, že případné další protesty se uskuteční nejpozději v týdnu po 27. únoru. Už předtím vyhodili studenti z oken 90 melounů jako symbol 90 milionů korun, které příprava zákona stála, večer vyrazili na protestní pochod k sídlu vlády.