Peake podporuje sněmovní návrh zákona o veřejných zakázkách

Praha - Pozměňovací návrhy Senátu k zákonu o veřejných zakázkách, který bude sněmovna posuzovat na konci ledna, by vedly k zúžení otevřené soutěže ve veřejném zadávání. Po zasedání vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí to prohlásila jeho předsedkyně a vicepremiérka Karolína Peake (VV). Doufá proto, že poslanci prosadí původní návrh bez senátních připomínek. Normu koncem loňského roku vrátili senátoři s pozměňovacími návrhy sněmovně – zákon nově ruší např. losování nebo snižuje limity pro zakázky malého rozsahu.

„Pozměňovací návrhy, které ten zákon poměrně dosti narušují, jsou legislativně značně zmatečné, navzájem si odporující paragrafy a odkazy na neexistující ustanovení,“ řekla Peake.

Senátoři, mezi nimiž má převahu opozice, vložili do návrhu zákona především povinnost uchazečů o veřejné zakázky rozkrýt vlastnickou strukturu dodavatelů. Podle expertů platformy pro transparentní zakázky ale může toto ustanovení paradoxně omezit hospodářskou soutěž. Řada firem například v automobilovém průmyslu nebo ve stavebnictví by se prý totiž kvůli složitým dodavatelským řetězcům a z toho vyplývající vysoké administrativní zátěži při soutěžích tendrů raději neúčastnila.   

Brífink po jednání vládního výboru (zdroj: ČT24)

Peake také seznámila členy výboru se záměrem zřídit platformu pro zákon o úřednících po vzoru platformy pro transparentní veřejné zakázky. Ta podle Peake pomohla s přípravou zákona o veřejných zakázkách i jeho mediální obhajobou. Stejnému procesu by ráda podrobila i zákon o úřednících.