Novoroční útok ve Varnsdorfu má jednu oběť

Varnsdorf - V děčínské nemocnici zemřela žena z rodiny napadené skupinou Romů na Nový rok ve Varnsdorfu. Policie podle krajského mluvčího Vojtěcha Haňky nařídila soudní pitvu, chce zjistit případnou souvislost její smrti s útokem. Dva z útočníků jsou obvinění z výtržnictví a ublížení na zdraví, čin jednoho z nich policie kvalifikovala jako rasisticky motivovaný. Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) v reakci na smrt ženy oznámila, že chce svolat do Varnsdorfu demonstraci. Termín se zatím řeší, tento víkend to zřejmě nebude. Mítink chystají i místní lidé, nespokojení se situací ve městě.

„Po útoku ženu ošetřili v rumburské nemocnici a propustili domů. Byla ve špatném zdravotním stavu, ani jsme jí nemohli vyslechnout,“ uvedl Haňka. Později dvaašedesátiletou ženu museli hospitalizovat v děčínské nemocnici. Mluvčí Krajské zdravotní, která nemocnici v Děčíně provozuje, úmrtí potvrdil. „Na ARO děčínské nemocnice byla pacientka přivezena po předchozí resuscitaci provedené lékaři záchranné služby,“ uvedl. Další informace ale podle něj mohou poskytovat jen vyšetřující orgány.

Policie nařídila soudní pitvu, která má dokázat, zda smrt ženy souvisí s útokem z novoroční noci. Několik dní strávil v nemocnici i syn zemřelé ženy, který se útočníkům postavil, když napadali jeho otce.

Vstup Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Na podporu rodiny se v neděli sešlo na varnsdorfském náměstí asi 200 lidí. Dcera napadeného muže jim v prohlášení, které organizátoři shromáždění přečetli, poděkovala za podporu. „Sama jsem útoku přítomna nebyla, ale mohu potvrdit, že se opravdu stal. Jako rodič chci ve Varnsdorfu žít, beze strachu vyjít i v noci na kteroukoliv ulici,“ vzkázala. Předseda DSSS Tomáš Vandas dnes řekl, že strana žádá vyšetření případu a přísné potrestání viníků. „Rovněž připravujeme svolání protestní demonstrace, na které budeme znovu upozorňovat na neschopnost současného režimu ochránit slušné občany a zamezit rasovým útokům, kterým jsou vystaveni čím dál častěji,“ prohlásil Vandas. 

Klid na tento víkend vyhlásilo i politické sdružení Občané městu, město občanům (OMMO), které pořádalo nedělní mítink a prostor na náměstí E. Beneše má zabraný každý víkend až do konce února. „Nechceme, aby to vypadalo, že se na jejím úmrtí zviditelňujeme, navíc chceme dopřát rodině trochu klidu,“ řekl Pavel Vaňáč z OMMO. Prostory je ochotný poskytnout někomu jinému, ale jen tomu, kdo podle něj opravdu chce řešit situaci. „DSSS je opravdu poskytovat nebudeme. Spíš uděláme časem něco sami,“ dodal. 

Ve městech Šluknovského výběžku se za poslední rok zvýšila kriminalita, častá jsou přepadení na ulici nebo krádeže v domech. Místní ze situace viní Romy. Město navíc podle nich neinformuje pravdivě o situaci ve městě. V novém roce se lidé sešli už podruhé, vloni demonstrovali v ulicích Rumburku a Varnsdorfu několik měsíců.

Při největším protestu pochodovalo ulicemi Varnsdorfu 10. září loňského roku téměř tisíc lidí, od romských ubytoven je tehdy oddělovaly policejní kordony. Zasahovali i policisté na koních a vodní dělo. Protestů se tehdy účastnili kromě místních i sympatizanti extremistických hnutí.