Zeman vyznamenal letce RAF i žďárského studenta

Prezident Zeman před udělením státních vyznamenání uvedl, že oceňuje lidi statečné a lidi práce. V každém příběhu vyznamenaných je kus historie, řekl. Vyznamenal lidi z oblasti kultury, sportu, politiky, vědy nebo podnikání. In memoriam propůjčil Řád bílého lva československému letci z druhé světové války Josefu Františkovi. Řád Tomáše Garrigua Masaryka pak rovněž in memoriam propůjčil Františku Kriegelovi, který v roce 1968 nepodepsal Moskevské protokoly.

Prezident Miloš Zeman při letošním ceremoniálu vyznamenal celkem třicet pět lidí, dosud nejvíc ve své funkci prezidenta. Loni to bylo o dva méně.

Stejně jako se říká, že v každé kapce vody je skryt celý oceán, tak v každém lidském příběhu vyznamenaných osobností je kus historie, řekl prezident. „Zastávám koncept živých dějin. Dějin, které nejsou interpretovány pouze jako jakýsi anonymní pohyb abstraktních idejí, ale jako žitá a žijící historie,“ dodal. Řád bílého lva propůjčil Josefu Františkovi, Řád TGM Františku Kriegelovi a Petra Vejvodu vyznamenal medailí Za hrdinství. Medaile Za zásluhy pak Zeman udělil 32 lidem.

Z bývalých ministrů ocenil Miloš Zeman Pavla Dostála (ministr kultury), Petra Moose (ministr dopravy) nebo Miroslava Tomana staršího (předlistopadový ministr zemědělství). Z podnikatelského sektoru si pro medaili přišli Milan Teplý z Madety, Ludvík Karl z Preciosy, Dalibor Dědek z Jablotronu nebo Jiří Hlavatý z Juty.

Z kulturní oblasti byli vyznamenáni hudebníci František Ringo Čech, Pavel Šporcl, Ladislav Štaidl nebo Václav Neckář nebo herečka Libuše Šafránková, ze sportovců fotbalista Pavel Nedvěd a mistryně světa ve vrhu koulí Helena Fibingerová. „Je to krásná věc a řadím to k největším mým úspěchům,“ uvedl po ceremoniálu Nedvěd.

Medaili Za zásluhy získal i zakladatel babyboxů Ludvík Hess, zakladatelka českého hospicového hnutí Marie Svatošová, plastický chirurg Bohdan Pomahač, odborník na ústavní právo Václav Pavlíček a končící plzeňský biskup František Radkovský.

I přes Zemanovu averzi k žurnalistům byla medaile udělena novináři Janu Petránkovi, kritikovi Antonínu J. Liehmovi a bývalému redaktorovi ČTK a zachránci několika stovek československých Židů v Itálii Karlu Weirichovi.

Rozporuplné reakce politiků

Některá ocenění nicméně vyvolala rozporuplné reakce. Medaili převzala třeba herečka Jitka Frantová Pelikánová, která měla údajně spolupracovat s StB, nebo někdejší ministr Štrougalovy vlády Miroslav Toman. „Nepovažuji to za vhodné. Zvláště v situaci, kdy pan prezident odmítal jmenovat některé profesory s odůvodněním, že byli účastni spolupráce s StB, to mi přijde trochu pokrytecké… Nicméně já to respektuji, je to právo prezidenta,“ konstatoval místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN). 

Zástupci koalice byli k Zemanově volbě smířlivější. „Nebudu hledat kontroverze v rozhodnutí prezidenta, chápu to jako jeho rozhodnutí a respektuji je," uvedl předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka vypovídá výběr oceněných o vkusu Zemana. „Každý si o tom může udělat obrázek sám. Osobně bych některé neocenil, ale nejsem prezident republiky," řekl České televizi.

Podívejte se na podrobnější profily oceněných: