Sociální demokraté předali protivládní petici sněmovně

Praha – Opoziční ČSSD předala dnes do sněmovny protivládní petici, pod níž se zvěčnilo již 90 782 lidí. Sociální demokraté si přejí účast premiéra Petra Nečase (ODS) a dalších ministrů odpovědných za reformy na jejím projednávání při veřejném slyšení v petičním výboru. Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě zatím ČSSD nechystá; s dosavadními pokusy svrhnout koaliční kabinet neuspěla.

„My se na základě těchto podpisů budeme snažit a korigovat takzvané vládní reformy v duchu toho, co si lidé přáli v okamžiku, kdy tyto petiční archy podepisovali. A pokud bude šance na to, aby hlasování o nedůvěře vládě nebylo jen plácnutím do vody, nebudeme váhat ani chvíli,“ řekl novinářům předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něho se musí objevit trhliny v koalici ODS, TOP 09 a VV. Do té doby chtějí sociální demokraté podle Sobotky předkládat návrhy s cílem odstranit chyby v reformních zákonech.

Pokud sociální demokracie převezme po dalších volbách vládní odpovědnost, bude chtít odstranit nejtvrdší dopady reforem, uvedl předseda ČSSD. Zmínil poplatky ve zdravotnictví, daň z přidané hodnoty a důchodovou reformu. Petici, která byla spolu s obstrukcemi ve sněmovně součástí odporu proti vládním reformám, sociální demokraté spustili 1. listopadu a symbolicky ji ukončili 17. listopadu v Den boje za svobodu a demokracii. Ve středu ji předají také do Senátu, v němž mají většinu.

Jedním z bodů petice je vyjádření nesouhlasu s vládní důchodovou reformou, která je podle ČSSD spojena s riskantním vyvedením peněz ze státního průběžného systému do soukromých fondů. Dalšími body jsou nesouhlas s politikou reforem „pro nejbohatší“, se zvyšováním DPH a z toho vyplývajícím zdražením zdravotní péče. Petici završuje výzva Nečasově vládě, aby podala demisi.

Brífink ČSSD o petici proti vládě (zdroj: ČT24)

„Bylo by dobře, aby vláda věnovala petici pozornost,“ podotkl Sobotka. Poukázal na to, že vláda vyhlašuje, že chce komunikovat s občany, její ministři v čele s ministerským předsedou by proto měli na veřejné slyšení přijít. Zástupkyně petičního výboru sociální demokratka Hana Orgoníková řekla, že Nečase na slyšení pozve.

Vydáno pod