Nová polská vláda nijak neumenší naše spojenectví, věří Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doufá, že nová vláda konzervativců v Polsku neovlivní blízké spojenectví ČR se svým severním sousedem. Odborníci očekávají, že po vítězství strany Právo a spravedlnost (PiS) Varšava začne razantněji a kritičtěji vystupovat vůči Evropské unii, radikální změny ale nečekají. Evropský poslanec za ODS Jan Zahradil má za to, že Polsko se bude silněji orientovat na transatlantickou spolupráci.

PiS do voleb vedla Beata Szydlová, její úspěch ukončí osm let hegemonie liberálů z Občanské platformy současné premiérky Ewy Kopaczové. Předseda české vlády pogratuloval Szydlové a současně poděkoval Kopaczové za jejich „velice dobrou a intenzivní spolupráci“. „ČR má s Polskem tradičně vynikající sousedské vztahy a předpokládám, že je budeme i s novou polskou vládou úspěšně rozvíjet,“ konstatoval český premiér. Přeje si rovněž pokračování spolupráce mezi oběma státy i ve visegrádské čtyřce.

Transatlantická orientace - prospěch, nebo komplikace?

V tuto chvíli nastává otázka, jakým způsobem bude probíhat ona klíčová polsko-německá relace, protože ta do velké míry rozhodne (… ) i o zaměření nové polské reprezentace."
Hynek Kmoníček

„Tato strana je velmi silně transatlanticky orientovaná, je velmi silně pro NATO a spolupráci se Spojenými státy. Je to také strana, která je velmi kritická vůči Putinovu režimu, takže jistě bude vnímat toto riziko velmi silně. A za třetí je to strana, která nebude slepě následovat takový ten eurofederalistický, zejména německý, kurz Evropské unie," charakterizoval přesvědčivého vítěze polských voleb Zahradil.

Zahradil: Právo a spravedlnost se orientuje na Spojené státy (zdroj: ČT24)

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) ale Zahradilovo nadšení nesdílí. Právě transatlantická orientace bratrů Kaczynských podle něj komplikovala evropský integrační proces. „Bude mnohem složitější mluvit s Polskem na celoevropské úrovni," odhaduje Poche, věří také ale, že visegrádská spolupráce na intenzitě nepoleví.

Nástup evropské odstředivosti

Ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka novinářům řekl, že je nyní předčasné hodnotit, co lze od nové polské vlády čekat. Bude záležet na tom, zda vítězní konzervativci povládnou sami, nebo někoho přizvou do koalice.

Polské volby přinesou podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška změnu zejména ve vztahu k EU. "Zatímco minulá vláda patřila k jádru evropské integrace kolem Německa, a to jí nakonec vyneslo i post prezidenta EU, v Právu a spravedlnosti naleznou spojence spíš britští konzervativci, kteří jsou spolu s PiS sdruženy ve společné frakci v Evropském parlamentu," komentoval situaci Ženíšek.

Podle europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila se může role nové polské reprezentace významně projevit už při dalším hlasování o trvalém přerozdělovacím mechanismu uprchlíků do zemí EU, kdy by o další uprchlické krizi v budoucnu rozhodoval už jen Brusel. „A tam bude velmi dobře, pokud Polsko bude držet s Visegrádem. Samozřejmě, že počty při hlasování nemusí stačit. Ale jsem přesvědčen, že ve chvíli, kdy Polsko bude na straně Visegrádu, pak Německo a jiné významné země v Evropě nepřipustí hlasování a nebudou chtít, aby Polsko bylo přehlasováno, protože je to velká země a to je v Bruselu významné,“ hodnotí možnou roli Polska Pospíšil.

Úspěch programu PiS považuje za důležitý i exprezident Václav Klaus. Podle něj dali Poláci jasně najevo, že si přejí změnu dosavadního kurzu polské vlády. Vyzdvihl „realistický postoj" Práva a Spravedlnosti v souvislosti s migrační krizí.