Romský policista z Česka obdrží v Británii vyznamenání od královny

Události: Petr Torák převezme v Británii vyznamenání od královny (zdroj: ČT24)

Český Rom pracující v britské policii Petr Torák si příští týden v Londýně převezme vyznamenání od královny. Za práci pro romskou komunitu mu jej 29. října předá britský státní tajemník pro policii. Torák bude prvním Čechem s romskými kořeny, který toto prestižní ocenění obdrží. České televizi poskytl před odjezdem do Londýna rozhovor.

Stal se stal symbolem úspěchu. Z Liberce odešel před 16 lety po útoku neonacistů. V Anglii začínal v restauracích, továrnách a zákaznickém servisu. „Teprve potom jsem se dostal do policie jako městský policista a po roce a půl jako státní policista,“ uvedl Torák.

Petr Torák pracuje ve 180tisícovém Peterborough 120 kilometrů od Londýna. Město proslavené svou katedrálou láká kromě turistů taky tisíce migrantů, včetně těch českých. S domluvou ovšem nejsou problémy. Oceněný policista se kromě češtiny domluví i portugalsky, polsky, rusky a učí se litevštinu. Mezi lidmi má respekt.

Bavím se s lidmi, snažím se získat informace, snažím se aktivně vyhledávat znaky vykořisťování, ať jsou to falešné sňatky, podvody na podporách a ostatní věci.
Petr Torák

Za 7 let ve službě nepoužil ani jednou žádný donucovací prostředek, jen jednou pepřový sprej. „Někteří lidé se bojí uniformy nebo té autority, když přijdu bez uniformy, tak důvěru a komunikaci usnadňuju,“ uvedl Torák. Jeho nasazení v britské policii je natolik viditelné, že mu panovnice Alžběta II. udělila Řád britského impéria.

Podle Toráka je vyznamenání od královny za práci v Peterborough zároveň i vzkazem do České republiky. „Byl bych rád, aby toto ocenění bylo patřičně oceněno i českou společností, že Romům, kterým je dána šance, se daří a opravdu mohou něco dokázat,“ uvedl. Ještě letos dokončí dálkové studium psychologie a kriminologie. Plánuje, že se do Česka jednou vrátí, ideálně už s doktorským titulem.

Vydáno pod