I po schůzce s Bílkem má premiér pochybnosti o fungování policejní inspekce

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má nadále pochybnosti o fungování Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Uvedl to po schůzce s jejím ředitelem Ivanem Bílkem. Premiér chce ale vyčkat na závěry vyšetřování olomoucké kauzy, ve které jsou kvůli údajné korupci obviněni čtyři lidé včetně hejtmana Rozbořila a dvou policejních důstojníků. GIBS se ale na vyšetřování nepodílí, ačkoliv byla zřízena pro vyšetřování trestné činnosti policistů.

Sobotka uvedl, že ho zajímal důvod nečinnosti GIBS ve vyšetřování možných klientelistických struktur v rámci policie v Olomouckém kraji. „Dnešní rozhovor s ředitelem GIBS nerozptýlil mé pochybnosti o fungování inspekce. Nyní bude nezbytné vyčkat, jak celou případnou odpovědnost GIBS posoudí orgány činné v trestním řízení,“ dodal premiér. Generální inspekce už totiž dříve poměry v Olomouci prověřovala – věc ale odložila.

Páteční schůzka s Bílkem trvala přes hodinu, Sobotka si chce ještě prostudovat Bílkovu písemnou odpověď na své otázky, které se týkaly olomoucké kauzy. 

V čele GIBS stanul Bílek za Nečasovy vlády

V olomoucké kauze, jíž předcházela policejní razie s krycím názvem Vidkun, čelí obvinění hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj, náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý. Ten je blízkým přítelem exministra vnitra Ivana Langra, který má mít blízko také k šéfovi inspekce Ivanu Bílkovi. Bílek sice v minulosti jakýkoliv vliv odmítal, v Hyde Parku ale potvrdil, že si spolu tykají.

Bílkova pozice v čele inspekce je nejistá, někteří politici mluví o jeho odvolání, třeba člen sněmovní komise pro kontrolu GIBS Stanislav Huml (ČSSD) nebo šéf ANO Andrej Babiš, naopak ODS se Bílka zastává. Ředitel GIBS strávil u policie v různých funkcích téměř tři dekády, do čela inspekce nastoupil v červnu 2012 za premiéra Nečase.

Bílek je u policie skoro 30 let (zdroj: ČT24)