Policie: Ostravský CyberKnife se pod Němečkovým vedením koupil předraženě

Policie zjistila, že ostravská fakultní nemocnice za ředitelování současného ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka předražila nákup přístroje CyberKnife o 65 milionů korun. Část peněz teď policisté zajistili na účtu jedné z moravských firem. Ministr zdravotnictví ale jakékoli pochybení v této věci odmítá a argumentuje tím, že nákup přístroje schválily tehdejší ministerstvo zdravotnictví i vláda. Svatopluk Němeček dodal, že v kauze není vyšetřován ani obviněn.

Reportér České televize Jiří Hynek ve vysílání ČT24 uvedl, že podle policejních dokumentů, ke kterým se dostal, policie v průběhu září zadržela na účtu jedné firmy, která zdánlivě nemá s nákupem přístroje nic společného, částku zhruba osm milionů korun. „Má to být výnos z trestné činnosti právě v kauze nákupu kybernetického nože, který se používá v onkologii,“ uvedl Hynek. Jednatel společnosti o zablokovaných penězích hovořit nechtěl.

Policie podle něj dospěla k tomu, že při nákupu byla cena nadhodnocena o 65 milionů korun. „Těch 65 milionů byla jakási provize, která někam zmizela. Policie po tom pátrala, pátrala po různých účtech, a dostala se právě na účet této moravské firmy,“ řekl Hynek.

Nákup přes prostředníka

Samotný nákup přístroje CyberKnife se uskutečnil v roce 2009, částečně na něj přispíval taky stát. „Policie zjišťovala, kolik ve skutečnosti dostal výrobce. Protože nemocnice ho nekupovala přímo od výrobce, ale přes prostředníka. A tam je právě ten rozdíl 65 milionů korun,“ konstatoval Hynek.

Je podezření z porušení dotačních předpisů při nakládání s prostředky státního rozpočtu. Při obstarávání souboru přístrojů osoby jednající za fakultní nemocnici souhlasily s nabídnutou cenou, aniž si ověřily, jaká je skutečná pořizovací cena od výrobce.
Krajské ředitelství Policie ČR Moravskoslezského kraje

Případ vyšetřuje krajské policejní ředitelství v Ostravě pod dozorem krajského státního zastupitelství. Policisté podle reportéra ČT prověřují tři trestné činy, například pletichy při veřejné soutěži nebo porušování povinnosti při správě cizího majetku. „Je tam řada podezření. Dosud ale nebyl nikdo obviněn. Nicméně to zadržení peněz je první konkrétní úkon, který svědčí o tom, že policie má informace, že tam nebylo vše v pořádku,“ uvedl Hynek.

„Krajské státní zastupitelství v Ostravě prozatím nebude podávat žádné informace,“ konstatovala státní zástupkyně Zlatuše Andělová.

Současný ministr zdravotnictví nepřipouští, že by v případu pochybil

„Policie přímo v usnesení píše, že možné trestné činnosti se měl účastnit buď jeden, a nebo skupina osob z vedení ostravské fakultní nemocnice. Bez uvedení jmen,“ uvedl na ČT24 redaktor Jiří Hynek.

Současný ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který byl v době nákupu přístroje ředitelem ostravské fakultní nemocnice, už v minulosti řekl, že se nedopustil žádného konkrétního pochybení.

„Policie to šetřila jednou, pak kolega Babiš dal trestní oznámení, tak to šetří podruhé a já myslím, nechť šetří a nechť je všechno prošetřeno, jestli bylo v pořádku. Já jsem přesvědčen, že co jsem mohl udělat, tak jsem s čistým svědomím udělal,“ řekl v reakci na aktuální vyšetřování Němeček.

Němeček na tiskové konferenci: Nejsem vyšetřován ani obviněn

Svatopluk Němeček se ve čtvrtek odpoledne na tiskové konferenci ohradil proti informaci, že by v případu údajně předraženého přístroje Cyberknife figuroval. Ministr popřel, že by ho v této souvislosti vyšetřovali kriminalisti. Dodal jen, že šel na policii podat vysvětlení.

„Když si vezmeme fakta a seřadíme si je, zjistíme, že policie o předražení neříká nic, státní zastupitelství o předražení neříká nic,“ konstatoval Němeček. Současně připomněl, že není ani vyšetřován, ani obviněn.

„Celý proces nákupu přístroje schvalovalo v té době ministerstvo zdravotnictví, posvětila je vláda. Ta záležitost již jednou byla vyšetřována. Teď je vyšetřována znovu, a já jsem tomu velmi rád. Byl bych rád, aby policie měla možnost v klidu a nerušeně vyšetřovat a zjistit, co se stalo. Jestli je vše v pořádku, nebo jestli bylo nějaké pochybení,“ uvedl Němeček.

Považuji za klíčové pro tehdejší rozhodování o nákupu, že cena plně odpovídala vyspělosti této technologie v porovnání s cenovou úrovní jiných přístrojů v České republice. Bylo to zajišťováno mnohoúrovňovou kontrolou jak ministerstva zdravotnictví, tak o tom rozhodovala vláda. Tento přístroj vyléčil nejvíce lidí na světě ze všech přístrojů tohoto druhu. V ostravské fakultní nemocnici za tu dobu, co slouží, zachránil tento přístroj 3000 lidských životů.
Svatopluk Němeček
ministr zdravotnictví

Ministr uvedl, že nedávno byl na policii podat k případu vysvětlení. „Policie se mě ptala pouze na proces tohoto nákupu, ani slovo o 65milionovém předražení," řekl ministr.