Letecké záchranné služby usilují o „zrušení hranic“

Praha - V pražských Kbelích dnes vrcholí mezinárodní kongres leteckých záchranných služeb AIRMED 2008. Jeho tématem bylo zkvalitnění výcviku letových i zdravotních posádek záchranných vrtulníků a letadel a zjednodušení přeshraničních zásahů. Doprovodný program nabízí ukázky zásahů pro veřejnost, na letištní ploše jsou pak k vidění záchranné vrtulníky a zdravotnický Airbus A319 české armády.

Kongres se zaměřil zejména na zkvalitnění a zintenzivnění výcviku personálu, který se bude více školit na nových trenažérech a simulátorech. Nově se bude trénovat létání s nočním viděním. Čeští záchranáři mohou využívat i armádní Airbus A319 v sanitní verzi. Jeho dolet činí 6500 kilometrů a v jeho útrobách mohou být dvě plně vybavené jednotky intenzivní péče s vyškoleným personálem.

Pilot záchranné letecké služby má ještě přísnější podmínky než pilot běžných komerčních letů, protože zasahuje často v nepřístupném terénu, v noci či za špatného počasí. Jeho výcvik proto trvá až pět let.

Po vstupu Česka do Evropské unie se zásahy záchranných leteckých služeb zjednodušily. V současnosti dokonce existují některé záchranné služby, které se na tyto akce zaměřují. Zatím ovšem neplatí, že by česká záchranná služba zasahovala libovolně například v Německu. Není ale problém využívat území sousedního státu při akcích poblíž hranic.

Podle předsedy kongresu Pavla Müllera by se měla zejména sjednotit evropská legislativa, která by přeshraniční zásahy ještě více zjednodušila. Hranice by tak neměly při záchraně života existovat.