Pokud ředitelé nemocnic nepřidají lékařům, hrozí jim i výpověď

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) je připraven odvolat ředitele státních nemocnic, kteří od ledna nezvýší zdravotníkům platy. Podle ministra by ale šlo až o krajní řešení, nejprve chce s řediteli o situaci jednat. Poprvé uvidí lidé z nemocnic navýšení v polovině února, kdy dostanou výplatu za leden. Odbory chtějí přidat deset procent. Ministr nabídl od ledna 6,25 procenta, další procenta nejdřív v pololetí. Státním nemocnicím dal ministr k navýšení platů příkaz a zároveň je vyzval k omezení investic, aby na platy měly. O stejný postup požádal kraje a další zřizovatele nemocnic.

Signály o tom, že v některých státních nemocnicích k navýšení platů nedojde, zatím ministr nemá. „Nemáme ještě kompletně zmapované všechny organizace… Od větší části nemocnic už ale pozitivní ohlas máme,“ řekl ve Studiu ČT24.

Ostatní nemocnice Heger k navýšení platů donutit nemůže. Počítá ale s tlakem konkurence. Když státní nemocnice mzdy zvýší, budou se muset podle Hegera připojit i krajské a menší nemocnice, jinak jim lékaři utečou. Menší nemocnice varovaly, že na zvýšení mít nebudou. Problém prý dokonce bude udržet alespoň současné platy.

Leoš Heger: „Pokud ředitel přímo řízené organizace příkaz nesplní, je kaskáda opatření od pohovoru s ním a výzvu k nápravě přes mzdové věci, protože plat ředitele určuje ministerstvo, až po odvolání.“

Ve vyhlášce pro tento rok ale Heger zvedl nemocnicím úhrady za péči, na platy by proto podle něj peníze mít měly. Pevné rozpočty navíc postupně nahradí platba za diagnózu DRG, která zvýhodní právě hlavně menší nemocnice. Finanční prostředky by pak měly mít nemocnice i z toho, co ušetří na investicích. V předchozích letech hodně nakupovaly, a tak se podle ministra nic zásadního nestane, když nebudou rok či dva investovat.

Hromadným odchodem z nemocnic hrozili lékaři loni, kdy k 1. březnu měly vypršet výpovědi 4 000 z 18 000 nemocničních lékařů. Po podpisu únorového memoranda s platovými sliby lékaři výpovědi stáhli a v nemocnicích zůstali. Loni na podzim pak odboráři spustili další akci, ve které připomínali ministrovi jeho slib dalšího zvyšování platů pro letošní rok. S přitvrzením akcí vyčkávají na polovinu února, kdy bude jasno, zda platy v nemocnicích skutečně stouply.

Rozhovor s Leošem Hegerem (zdroj: ČT24)