Protimafiánský útvar zatýkal policisty. Prohledali i byt exministra Langera

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zadržel bývalého ministra vnitra Ivana Langera nebo olomouckého podnikatele Ivana Kyselého. Policie zasahovala též ve vedení olomoucké krajské policie u náměstka Karla Kadlece. Policisté zapečetili i kancelář ředitele celorepublikové kriminální policie Milana Pospíška. Podle policejního prezidenta se akce týká podezření z korupce a zneužití pravomoci. Na Moravě mělo docházet k ovlivňování některých kauz a úniku informací ze spisů.

Policejní prezident Tomáš Tuhý oznámil, že detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu dopoledne přijeli na krajské policejní ředitelství v Olomouci a policejní prezidium kvůli vyšetřování korupce a zneužívání pravomocí policisty. „Potvrzuji, že několik osob bylo také zadrženo. Provádějí se též domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor,“ uvedl policejní prezident. 

Kromě Langera a Kyselého se kauza prý týká také Milana Pospíšila, Jiřího Jacha, Radka Petrůje či Olomouckého kraje. Telefon hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) je několik hodin nedostupný, nejspíš to ale s dnešním zásahem souvisí.

Události: Protimafiánský útvar zatýkal policisty (zdroj: ČT24)

S příkazem k domovní prohlídce přišli policisté i do olomouckého bytu exministra Ivana Langera. Podle reportéra České televize Martina Laštůvky do domu v ulici 8. května přišli ráno policisté v civilu a přinesli si velký kufr. Server Novinky.cz uvedl, že exministra zadrželi a odvezli k výslechu, podle informací ČT tomu tak ale není, Langer zřejmě stále je u domovní prohlídky.

Korupce v policii a soláry?

Podle Tomáše Tuhého při razii „několik osob bylo zadrženo“, další policisté vyslechli nebo vyzvali k podání vysvětlení. Protože podrobnější informace policie zatím odmítá podat, není jasné, nakolik vyšetřování souvisí se solárními elektrárnami, jak vyplývalo z prvních informací. Pojítkem je především Ivan Langer.

Týdeník Respekt na počátku října přinesl článek o vzniku ševětínské solární elektrárny. ČEZ zaplatil sto milionů korun za vícepráce, transakcí se zabývá policie. „Prověřuje se, jestli tyto peníze byly fakturovány oprávněně, či ne,“ popsala autorka textu Jana Klímová. Dodavatel stavby přitom podle Respektu platil miliony korun advokátní kanceláři, ve které pracuje Langer.

Exministr vnitra zřejmě nebude mezi obviněnými, policisté ale zadrželi jeho známého, podnikatele Ivana Kyselého, a tomu by trestní stíhání hrozit mohlo. Jak ale upozornila redaktorka Respektu Jana Klímová, která se nedávno zabývala okolnostmi vzniku ševětínské solární elektrárny, zatímco Langer, resp. advokátní kancelář, kde pracuje, přímo figurovala v podezřelých finančních tocích, Kyselý podobnou vazbu nemá. „Má zcela nepřímou vazbu přes lidi, se kterými sedí v jiných firmách, na společnost IES Recycling,“ odkázala na jedoho z dodavatelů stavby pro ČEZ.

Zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se ale zdaleka netýká pouze Ivana Langera a Ivana Kyselého. V Olomouci přijela policie také na krajský úřad, objevily se nepotvrzené informace, že se zajímala o hejtmana Jiřího Rozbořila.

Detektivové si přišli pro kolegy

Jak naznačil Tomáš Tuhý, ÚOOZ zasahoval na krajském ředitelství v Olomouci, kam si inspektoři přišli pro jednoho z náměstků, a na policejním prezidiu, kde podle informací ČT vyslýchali ředitele kriminální policie Milana Pospíška a náměstka ředitele protikorupční policie Jiřího Jacha. Na pražské policejní prezidium přijeli osobně ředitel ÚOOZ Robert Šlachta a olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, pod kterého vyšetřování spadá.

„Této kauze předcházel podnět policie, bylo důvodné podezření, že dochází k protiprávnímu jednání zejména vzhledem ke korupci ve formě podplácení, ale také podezření ze zneužití pravomocí veřejného činitele,“ uvedl Tomáš Tuhý. Dodal, že se na zásahu nepodílela Generální inspekce bezpečnostních sborů, jak naznačovaly první informace.

Ministr vnitra Milan Chovanec upozornil, že nejvyšší policejní vedení o připravované akci předem vědělo. „Podnět k zahájení trestního stíhání u policie dala policie sama. To znamená, pro vedení policie nebylo to, co se dnes odehrává, nová informace. (…) Jsem rád, že policie jde touto cestou, tedy cestou, kdy se nebojí sáhnout do vlastních řad,“ řekl ministr. 

Policisté byli zapojeni do celého byznysu tím, že měli krýt transakce a informovat podnikatele o tom, že se prověřují některé věci.
Jiří Hynek

Jana Klímová z Respektu uvedla, že při shánění materiálů pro článek o ševětínské elektrárně na žádné informace o podezřelých krocích policie nenarazila. „Ale můžeme spekulovat, že zásahy kolem policie v Olomouci mohou souviset s vazbami policistů na Ivana Langera, který byl v minulosti ministr vnitra,“ podotkla. Odkázala přitom na spekulace o údajném znemožňování vyšetřování obchodů firem spojených s Kyselým či Langerem.

Více řekne policie za několik dnů

Od rána jsou oficiální informace skoupé. „O konkrétních číslech budeme informovat až v souvislosti se zahájením trestního stíhání,“ sdělil dopoledne mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Podobně skoupě se vyjádřil olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Podle policejního prezidenta je možné očekávat podrobnosti během několika dnů. „Odhaduji, že do tří dnů by policie a vrchní státní zastupitelství sdělily konkrétní výstupy a výsledky,“ uzavřel Tomáš Tuhý.