Ministři zaspali, kritizuje Šlechtová dočerpávání dotací

Šlechtová má zákon o zakázkách za klíčový (zdroj: ČT24)

S liknavostí svých kolegů při čerpání evropských peněz je nespokojená ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Její úřad je koordinátorem rozdělování dotací a Šlechtová se obává, že Česko nedočerpá desítky miliard. V rozhovoru pro Týden v politice České televize řekla, že řada ministrů nechává odeslání souhrnných žádostí až na poslední možnou chvíli – na prosinec.

Karla Šlechtová počátkem roku oznámila, že Česko nevyužije z evropských peněz, které mu mohly připadnout za období 2007–2013, až 85 miliard korun. Nyní její úřad odhad upřesnil, stále ale hrozí, že v nejhorším případě propadne zpět do Bruselu až 50 miliard.

Přestože se situace zlepšila, není ministryně pro místní rozvoj spokojená s tím, jak postupují řídicí orgány jednotlivých operačních programů – tedy jednotlivá ministerstva a regionální rady. „Domníváme se, že neplní své krizové plány a mohou ještě zvýšit nedočerpání. Většina řídicích orgánů to nechala na poslední chvíli. V prosinci budou procházet monitorovacím systémem tisíce žádostí,“ uvedla Karla Šlechtová.

Rizikové programy: Výzkum a vývoj i doprava

Za nejrizikovější programy považuje ministryně Operační program Výzkum a vývoj pro inovace (patří pod ministerstvo školství), Operační program Doprava (ministerstvo dopravy) a také svůj vlastní Integrovaný operační program. „Nám odcházejí příjemci, ruší projekty – i za to, že budou muset zaplatit desetinu dotace. Odcházejí proto, že už nejsou schopni dokončit to do konce prosince 2015,“ vysvětlila Karla Šlechtová.

Ocenila přitom přístup Evropské komise. Komisařka pro místní rozvoj Corina Cretu vytvořila skupinu, která pomáhá s čerpáním státům, kterým zbývá těsně před koncem doby, kdy lze peníze dočerpat, nejvíce peněz. Karla Šlechtová upřesnila, že k nim patří i zbylé státy visegrádské skupiny a také Bulharsko či Itálie.

Nové období má zpoždění. Doženeme ho, věří ministryně

Současně s koncem minulého programovacího období začíná čerpání dotací z nového období. Má roční zpoždění vzhledem k tomu, že se loni ještě naplno využívaly končící fondy, ministryně pro místní rozvoj je však přesvědčena, že se podaří skluz dohnat.

V Integrovaném regionálním operačním programu, který nahrazuje dosavadní regionální programy, již vypsal její úřad devatenáct výzev a v příštím roce jich připravuje bezmála dvojnásobek. „Musím říci, že s kolegy z řídicího orgánu jsme objížděli celou Českou republiku, kde jsme školili na IROP. Musím pochválit všechny žadatele, kteří se dosud přihlásili, protože mají připravené projekty. Apelovali jsme ze začátku roku, ať žadatelé nepolevují, ať důvěřují, že výzvy jednou budou, ať jsou připraveni. Musím říci, že jsou,“ podotkla.

Česko mělo v období 2007–2013 nárok až na 26,69 miliard eur, tedy asi tři čtvrtě bilionu korun. Podle ministryně Šlechtové začala příprava na období zhruba s dvouletým předstihem. Problémy, z nichž k nejznámějším patří krize kolem regionálních operačních programů v čele s ROP Severozápad, jehož významní představitelé skončili u soudu nebo dokonce ve vězení, tak Šlechtová přičítá především mnoha vládám, které se v poslední dekádě ve Strakově akademii vystřídaly. Za největší chybu ale považuje, že nikdy nevznikla jednotná metodika čerpání evropských dotací.