Tři členy Ztohoven čeká za trenýrky na Hradě soud

Události: Výměna prezidentské vlajky u soudu (zdroj: ČT24)

Žalobce navrhl soudu potrestat tři členy umělecké skupiny Ztohoven. Čelí podezření, že nad Hradem vyvěsili obří červené trenýrky. Podle žalobců se muži dopustili přečinů výtržnictví, krádeže a poškození cizí věci se škodou téměř devadesát tisíc korun. Hrozí jim i nepodmíněné tresty. Případ se řeší ve zkráceném řízení a verdikt by tak měl padnout ještě tento měsíc.

Policie předala kauzu žalobcům teprve v pátek. Ti krátce poté návrh odeslali Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Žalobce Jan Lelek rychlost vyšetřování vysvětluje tím, že případ se řeší ve zkráceném řízení a jde o „bagatelní věc“.

Škoda je vyčíslena na téměř 90 tisíc korun. Více než 33 tisíc je podle policie cena údajně ukradené prezidentské standarty a přes 50 tisíc je - alespoň dle Hradu - škoda vzniklá poškozením střechy a stožáru. Podle Ztohoven ale standarta uletěla. 

Muži měli podle advokáta speciální kominické boty

Advokát skupiny Ztohoven Michal Pokorný je výši vyčíslené škody překvapen. „Zajímá mě způsob, jakým to bude prokázáno,“ uvedl. Muži vylezli po lešení v převlečení za kominíky. Variantu, že by poškodili střešní krytinu, jejich advokát zpochybnil.

„Pánové v kominických oděvech měli speciální kominickou obuv, která je uzpůsobena tak, aby se chovala ke střešním krytinám všeobecně šetrně a k poškození nedošlo,“ řekl Pokorný.

Případ byl přidělen konkrétní soudkyni, která už studuje spis. „Ze zákona vyplývá lhůta k prvnímu úkonu tři týdny,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lenka Cihlářová.

Soud nyní může případ vrátit žalobcům k dopracování, řízení zastavit nebo předat k přestupkovému řízení. Ve hře je také vydání trestního příkazu nebo nařízení hlavního líčení, ve kterém by obžalovaným hrozilo až tříleté vězení. 

Umělci ze skupiny Ztohoven se „Špinavým prezidentovým prádlem“
Zdroj: ČT24

Při potrestání ale připadají v úvahu spíše podmíněné, případně alternativní tresty, například veřejně prospěšné práce nebo pokuta. Proti takovému rozhodnutí lze podat odpor, případ pak dál řeší soud.

Standarta muže, který se nestydí za nic

Performeři vylezli v září na střechu Pražského hradu po lešení převlečení za kominíky. Poté vyměnili prezidentskou standartu za trenýrky, představující podle nich „standartu muže, který se nestydí za nic“.

Policisté zadrželi členy skupiny až po činu. Snadno překonaná bezpečnostní opatření Hradu vyvolala kritiku. Kvůli incidentu skončil ve funkci velitel Hradní stráže Radim Studený. Šéf prezidentovy ochranky Petr Dongres požádal o přeložení. Prezident Miloš Zeman navíc tento týden nevyloučil, že ve funkci skončí i šéf hradního odboru bezpečnosti Jan Fulík. Na Hradě budou také instalovány bezpečnostní rámy.