Zákaz kouření se k novému roku nestihne, očekává odborník

Poslanecká sněmovna by měla na říjnové schůzi projednat protikuřácký zákon, který zavádí plošný zákaz kouření v restauracích. Odborníci na závislosti jej podporují, na rozdíl od Asociace hotelů a restaurací. Původně plánovaný termín platnosti zákazu k začátku příštího roku se však podle právníka Tomáše Kindla nestihne. „Čistý vzduch nikdo neprodává, tabákové korporace nemají soupeře.“

„V tabákovém byznysu se točí desítky miliard korun ročně. Proto je tady obrovský korupční potenciál a tlak na politiky a úředníky, kteří v této věci rozhodují," vysvětluje odborník na tabákovou legislativu Tomáš Kindl, co brání přijetí zákona.

Zároveň se domnívá, že u českých voličů panuje poptávka po omezení kouření, kterou politici vnímají. „Drtivá většina poslanců se přihlásila k podpoře návrhu. Své rozhodnutí ale stále odkládají, takže už dnes je jasné, že termín 1. 1. 2016 se opět nestihne,“ tvrdí právník.

V porovnání s ostatními státy Evropské unie je v České republice netolerance ke kuřákům nejnižší. „Značně zaostáváme. Jsme jediným státem, který kouření v restauracích vůbec nereguluje. Ostatní státy mají buďto úplný zákaz, nebo zákaz s nějakými výjimkami.“ Ty však podle Kindla mohou být zneužity k tomu, aby se zákon obcházel.

My už jsme zákaz kouření měli. Od roku 1989 platil v době podávání snídaní, obědů a večeří. Jenže nebylo stanoveno, od kdy do kdy to je. Další změna nastala v roce 2006, kdy vstoupil v platnost časově neomezený zákaz kouření s výjimkou zvláštních prostor vyhrazených pro kuřáky. Víme, jak to dopadlo. Často jim byla vyhrazena celá provozovna. Od roku 2010 nemáme zákaz žádný.
Tomáš Kindl
právník

Kouření a svoboda?

Ve sněmovně se očekává divoká diskuse. Některé strany dávají předem jasně najevo, že zákon nepodpoří. „Jde o zásah do svobody jedince,“ čílí se zastupitelka hlavního města Prahy Aleksandra Udženija (ODS). „To, že se kouří v restauracích, je spíše výjimka z pravidla. Pokud si chci otevřít restauraci, tak musím splnit dlouhou řadu povinností a podmínek zajišťujících zdraví nezávadné prostředí,“ oponuje Kindl.

„Pevně věřím, že výsledkem bude zákon v podobě, která naplní očekávání, jež jsou s ním spojena, tedy že omezí kouření v prostorách veřejného stravování," slibuje si od změny ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s tím, že cílem zákona je především eliminovat následky pasivního kouření.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ekonom: Lidé si zvyknou na ledasco

Vládní návrh by kromě samotných kuřáků mohl postihnout i státní rozpočet, do něhož prostřednictvím spotřební daně proudí z tabákových výrobků nemalé obnosy, vloni se jednalo o necelých 45 miliard korun.

„Velmi obtížně se odhaduje, nakolik budou příjmy přijetím protikuřáckého zákona postiženy. Záleží to také na tom, jaký bude další vývoj daňové politiky," říká ekonom Miroslav Zámečnický a připomíná, že ve většině zemí, kde byla regulace kouření zavedena, pokles nastal. „Po nějaké době se ale situace stabilizuje,“ dodává.

Podle Zámečnického by přijetí zákona mělo negativní dopad především na restaurace nižších cenových kategorií. „V podstatě všechny lepší restaurace v Praze orientované na střední třídu a movitou klientelu už zákaz kouření praktikují," říká analytik s tím, že naopak v hospodách a pivnicích existuje komplementarita mezi kouřením a konzumací, pročež by je zákon postihl citelněji.

Na to ostatně upozorňují i sami majitelé podniků, kteří se obávají, že zákon části z nich způsobí vážné potíže. „Ten, kdo bude mít problém, jsou hospody a pohostinství na venkově," tvrdí prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. 

Ilustrační foto
Zdroj: Martin Ruetschi/ČTK/KEYSTONE
  • Vládní návrh zákona chce kromě kouření v restauracích, na koncertech či tanečních zábavách zapovědět také prodej cigaret a alkoholových nápojů v automatech. Upravit se má prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu, aby si je nemohli koupit nezletilí. Návrh dále stanovuje, že na nápojových lístcích v restauracích bude muset být alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo.
Vydáno pod