Hranice s Rakouskem zůstávají otevřené – zatím

Chovanec a Zaorálek v Událostech: Uzavření hranic není na pořadu dne (zdroj: ČT24)

Pokud Rakousko kvůli přílivu migrantů uzavře hranice,  bude Česká republika reagovat stejně. Uvedl to ministr vnitra Milan Chovanec. „Jsme připraveni na eventualitu, že by Německo přestalo od Rakouska přebírat migranty,“ uvedl ministr v Událostech.  Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ovšem popřel zprávu serveru iDNES.cz, že by k uzavření části hranic mohlo dojít už tuto neděli. Podle ministerstva vnitra zatím Česko plánuje pouze rozšíření namátkových kontrol na další přechody na hranicích s Rakouskem, a to od soboty.

Rakouská ministryně vnitra Miklová-Leitnerová ve čtvrtek večer prohlásila, že pokud Bavorsko přibrzdí proud uprchlíků, tak Rakousko zesílí kontroly na hranicích. Zesílení kontrol chystá od soboty také Česko. Podle mluvčí ministerstva vnitra Lucie Novákové budou namátkové kontroly probíhat na dvaceti česko-rakouských přechodech místo dosavadních čtrnácti. „Posilujeme výkon služby policie na všech hraničních přechodech. Je to opatření, které směřuje k monitoringu situace na česko-rakouském pomezí,“ uvedl ministr Milan Chovanec (ČSSD).

Hranice se nezavřou, pokud nepřibude migrantů

Že by ale došlo na uzavření česko-rakouských hranic, vládní představitelé nepředpokládají. „V minulých dnech jsem jasně deklaroval, že pokud bychom se měli stát koridorem mezi Rakouskem a Německem, tak bychom zvýšili výkon policie na hranicích a vedle toho bychom požádali i o nasazení armády, ale to zatím není na pořadu dne,“ prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec.

Nemáme ambici zavírat hranici s Rakouskem. Tu jsme neměli ani při cvičení, kdy jsme nasadili 800 lidí. To nebude stačit na hermetické uzavření hranice.
Milan Chovanec

Ministr vnitra zároveň upozornil, že se trasy migrantů mohou změnit, pokud Maďarsko po dostavění plotu na hranicích s Chorvatskem tuto hranici uzavře. „Maďarsko uzavře plotem i hranici s Chorvatskem. To se stane v řádu několika dnů. Uvidíme, kam se migrační tok přesune poté,“ poznamenal Chovanec v Událostech, komentářích.

Uprchlíci by tak mohli začít proudit přes Slovinsko a Rakousko - podle iDNES má prý Česko signály, že by v takovém případě Vídeň uzavřela hranice.  A právě na to by reagovala i česká strana uzavřením části hranic. Podle serveru už se o těchto plánech dozvěděli i policisté u hranic, kteří nyní kontrolují vozidla na hraničních přechodech.

Proti takovému plánu má výhrady opoziční poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09). „Jsem přesvědčena, že zavírání hranic uprostřed schengenského systému je nepřijatelné,“ uvedla. Prohlášení ministra Chovance na iDNES označila za „mimořádně nešťastné“. Naopak předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura upozornil, že občanští demokraté vládu již vyzývali, „aby zvýšila ochranu jižních hranic, případně aby je uzavřela“.

Stejně jako později Chovanec, i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ale uvedl, že zavření hranic nelze za současné situace očekávat: „Já nic takového aktuálně potvrdit nemohu. Myslím, že nic podobného v této chvíli neplánujeme, ani to nehrozí. Domnívám se, že není dobré se hrnout do vytváření hranic, ale spíš hledat, jak společnými silami tu situaci zvládnout, to je to, co bude preferovat ČR,“ řekl v rozhovoru pro ČT. 

„S Lubomírem Zaorálkem v tomto souhlasím, já jsem reagoval na to, že pokud Rakousko uzavře své hranice, budeme reagovat obdobně,“ dodal pro ČT Chovanec. 

Policie i armáda připravena k nasazení do pěti hodin

Případnými opatřeními na hranicích se v úterý zabývala i Bezpečnostní rada státu, která schválila materiál ministerstva vnitra. Ten počítá s konkrétními variantami postupu v případě změny migračních proudů. Vláda by na jeho základě v případě potřeby mohla okamžitě rozhodnout o přijetí mimořádných opatření. Tím by mohlo být znovuzavedení kontrol na hranicích.

Máme na území Chorvatska, Srbska, Makedonie, ale i Rakouska své lidi. Pokud bychom měli pocit, že se migrační tok otáčí, jsme dohodnuti s panem premiérem, že bych požádal o mimořádné svolání vlády, která by musela schválit nasazení vojáků pod velením policie.
Milan Chovanec

Policie a armáda jsou podle ministra vnitra Milana Chovance připraveny k nasazení do pěti hodin. Taková situace by podle něj mohla nastat třeba v okamžiku, když by některý z okolních států obnovil kontroly na hranicích, a migranti tak cestovali do Německa přes Česko. Což je právě případ Rakouska.