Rusové v Sýrii neútočí na umírněnou opozici, myslí si Zeman

Rusko bojuje v Sýrii proti extremistům z Islámského státu a syrské odnože teroristické organizace Al-Káida. Prezident Miloš Zeman tak odmítá zprávy, podle kterých Rusové při své vojenské činnosti v Sýrii bombardují i umírněnou opozici.

Rusko vojensky vstoupilo do konfliktu na konci září. Podobně jako jiné státy útočí na pozemní cíle letecky. Po prvních ruských úderech však Spojené státy a další západní země vyjádřily pochyby o cílech vybraných Rusy. Miloš Zeman se nicméně nedomnívá, že by Rusové útočili na umírněnou opozici.

„Myslím si, že útočí na extremisty. A to, že neútočí pouze na Islámský stát, ale také na al-Káidu v syrské modifikaci, je pořád boj proti extremistům,“ zhodnotil prezident dosavadní účast Ruska v Sýrii.

Západní země podezřívají Moskvu, že chce podpořit jednotky syrského prezidenta Bašára Asada, a tak jde proti všem jeho tamním nepřátelům. Damašek totiž nebojuje jen proti IS, ale i proti opozici podporované západními státy, v jejímž čele bojuje Syrská svobodná armáda.

Prezident Miloš Zeman
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

An-Nusra není umírněnou opozicí

Podle českého prezidenta Rusové zaměřují bombardování na IS a organizaci An-Nusra, která je napojená na mezinárodní teroristickou síť Al-Káida. „Pokud někdo bombarduje An-Nusru, tak to rozhodně není umírněná opozice,“ zdůraznil Zeman.

Rusové od zahájení vojenské operaci uskutečnili desítky náletů. Aktivita Rusů znepokojuje mimo jiné Turecko, neboť ruská letadla podle Ankary narušila o minulém víkendu dvakrát turecký vzdušný prostor.