O manipulaci věděli i primátorovi muži, tvrdí na nahrávce sám Kotrouš

Praha - Korupční aféra Vladimíra Kotrouše zasáhla i primátora Bohuslava Svobodu a jeho spolupracovníky. Bývalý šéf městské policie je totiž označil za ty, kteří věděli o manipulacích se zakázkami na pražském magistrátu. A policie už je kvůli tomu vyslýchala. Auta městské policie i dnes parkují v tomto autoservisu. A právě kvůli tomu, aby milionový kontrakt dál zůstal pražské firmě se sídlem v Libni, si měl šéf strážníků říct o úplatek jejímu majiteli. Podle policejního protokolu mu měl také tvrdit, že o všem vědí i primátorovi blízcí.

Z náhrávky

CITACE

„VK (Vladimír Kotrouš) uvádí, že Hanč řekl, že si představovali 10 %. VK na to řekl, že 10 % na servisu se nedá udělat, že když budou chtít 5 %, dá se to domluvit.“

Řeč je o Marku Hančovi, osobním tajemníkovi primátora Bohuslava Svobody. Kotrouš o něm mluví jako o člověku, který věděl o možných provizích ze zakázky autooprav. Ten ale jakékoli angažmá rezolutně odmítá. „Absolutně vylučuji, že bych s panem Kotroušem někdy řešil jakékoliv věci týkající se zakázek na městské policii,“ brání se Hanč. 

Nahrávku pořídil na schůzkách s Vladimírem Kotroušem majitel autoservisu Josef Jíša. Poté, co se rozhodl spolupracovat s policií. Právě Josef Jíša šéfovi strážníků předal - už s vědomím detektivů - označené peníze. Nejdřív dodnes ztracených 200 tisíc, pak i 150 tisíc, se kterými pak policie Kotrouše zatkla. Jíša zatím o případu mluvit nechce, protože mlčenlivost v tomto případě slíbil policii. 

Vladimír Kotrouš se na schůzkách zmínil i o dalším primátorovu muži - poradci Martinu Grmelovi. Jak on, tak i primátorův osobní tajemník Hanč už kvůli kauze vypovídali na policii. Jejich šéf Bohuslav Svoboda za oběma muži stojí. Primátor už proto policii požádal o přístup ke spisu kauzy, zatím však neúspěšně. A chce se bránit i právně - stejnou žádost podal i na městské zastupitelství.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)