Poslanci kvůli hazardu ponocovali, nakonec zvítězily obstrukce

Sněmovna ve středu nedokončila projednávání výše zdanění hazardu. Většinu času totiž zabraly obstrukce – místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek avizoval, že jeho řeč potrvá mnoho hodin. Po procedurálním sporu a žádostech o přestávky na jednání klubů nakonec předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) schůzi přerušil po půlnoci.

Přerušení schůze předcházela debata o tom, kdy končí sněmovní jednací den. Kalousek tvrdil, že v diskusi o hazardu nemůže pokračovat, protože prvním bodem středečního jednání má být schvalování novely zákona o ochraně spotřebitele. Hamáček ale oponoval, že jednací den začíná až v 09:00. Do sporu se vložil i předseda KSČM Vojtěch Filip, podle kterého končí jednací den půlnocí. Vznesl proto námitku proti tomu, aby jednání pokračovalo.

Poslanci sice Filipův návrh odmítli, potom ale zástupci ODS a Úsvitu požádali o přestávky na jednání svých frakcí, které by končily ve 04:15. Následně avizoval další skoro dvouhodinovou pauzu také Kalousek. Hamáček proto nakonec jednací den ukončil.

Kalousek avizoval projev, který bude zahrnovat například právní úpravu loterií nejen v Česku, ale i v řadě jiných zemí, od Slovenska přes Rusko až po Koreu. Čerpá přitom z diplomové práce přístupné na internetu. Místopředsedovi TOP 09 se nelíbí to, že poslanecká novela z pera Jana Volného (ANO) dostala přednost v jednání před novelami ostatních poslanců. Tvrdí, že koalice tak vytváří ve sněmovně různé kategorie poslanců. Zástupci hnutí ANO ale viní TOP 09 z toho, že nechce zvyšovat daně hazardu plánovitě.

Návrh, který je teď ve sněmovně ve druhém čtení, zvyšuje sazby odvodů z nynějších 20 procent na 25 procent už od příštího roku. Poslanci ČSSD a ANO už předložili změnu, podle které by byly sazby 23 a 25 procent podle druhu hazardu. Od roku 2017 by pak měla platit zcela nová právní úprava hazardních her včetně jejich zdanění, kterou už vláda do sněmovny předložila.

Vyšší příjmy pro kraje prošly do třetího čtení

Ještě před obstrukcemi stihla sněmovna poslat do závěrečného čtení vládní návrh, aby kraje měly větší příjem z daní. Přednostní projednání novely o rozpočtovém určení daní podpořili zástupci všech klubů vyjma ANO. ODS a TOP 09 ale chtějí v závěrečném hlasování zvýšit podíl, který z vybrané DPH dostávají obce a města. Vláda naopak chce přidat peníze jen krajům. Sněmovna by mohla o předloze rozhodnout už ve druhé polovině října.