Vyléčeným alkoholikům vrátí řidičák už za rok, podle lékařů je to pořád moc

Události: Odebraný řidičák už po roce abstinence (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří se léčí z alkoholismu, získají nyní odebraný řidičský průkaz už po roce abstinence. Dosud přitom museli čekat dvakrát déle. Lhůtu zkracuje ministerstvo zdravotnictví, podle nějž jsou dva roky nepřiměřeně dlouhé a lidi od dobrovolné terapie odrazovaly. Lékaři se ale přiklánějí ještě k dalšímu zmírnění zavedené praxe.

Alkoholikům, kterým léčení nikdo nenařídí, přišli dobrovolně a nezpůsobili ani žádnou dopravní nehodu, po příchodu do léčebny na dva roky sebrali řidičský průkaz. Řada z nich to vnímá jako trest za to, že se vydali správnou cestou. Podle zákona ale lékaři takto postupovat musí.

„Jakmile jsme v situaci, že se dozvíme věrohodným způsobem fakt, že člověk vlastní řidičské oprávnění a diagnostikujeme závislost, tak je naší povinností hlásit to,“ přiznává ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý. Už dlouho je proto běžnou praxí, že se lékaři na řidičská oprávnění raději neptají - záleží jim víc na pacientech než na naplňování litery zákona. Ten jim koneckonců ani takovou otázku nepřikazuje.

Hrozba odebrání řidičského průkazu některé závislé jít se léčit odrazuje, ministerstvo proto opatření zmírňuje. Řidičský průkaz se odebere na rok a lékař pak individuálně posoudí, jak pacient spolupracoval při léčení a jaké jsou jeho výsledky. Lékaři ale chtějí opatření ještě dále zmírnit. Léčba alkoholika trvá půl roku a podle nich právě tak dlouhá doba bez řidičského průkazu stačí.