Expremiér Fischer potvrdil kandidaturu na prezidenta

Praha - Bývalý premiér Jan Fischer v rozhovoru pro dnešní MF Dnes definitivně potvrdil, že bude v přímé prezidentské volbě kandidovat na funkci hlavy státu. „Ano, jsem připraven do toho v případě přímé volby vstoupit a ucházet se o post prezidenta,“ řekl Fischer, který v současné době působí jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Utkat by se mohl s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, který úmysl kandidovat také ohlásil.

Svou kandidaturu chce Fischer stavět na 50 tisících podpisech, což je podle zákona podmínkou pro nestranické kandidáty. Zároveň však počítá s tím, že by si jej jako svého kandidáta mohla „osvojit“ i některá z parlamentních či neparlamentních stran. Fischer se nechce aktivně hlásit k žádné z nich, vymezil se jen vůči komunistům.

Jan Fisher pro ČT

„Moje krédo je nestranickost, já vycházím z toho, že pro českou společnost, koneckonců i pro českou politiku by bylo velmi dobré, aby v pozici českého prezidenta stanul prezident nestranický.“

Někdejší předseda úřednické vlády dal už dříve najevo ambice vrátit se do české politiky. Fischerovu kandidaturu by tak mohlo zřejmě zmařit pouze to, kdyby ústavní změny přijaté sněmovnou neschválil Senát. Sociální demokracie, která má v Senátu většinu, ovšem už několikrát prohlásila, že přímou volbu prezidenta podporuje a v Senátu ji podpoří.

Jan Fischer:

Moje úvaha o kandidatuře vychází z toho, že cítím širokou podporu z různých koutů spektra i od výrazných osobností české kultury, vědy, školství apod. Velmi si jí vážím, velmi zavazuje. Podporu cítím i od voličů různých politických stran, možná proto, že se profiluji jako nestranický kandidát.

Fischer však počítá i s možností neúspěchu. V rozhovoru řekl, že si o své kandidatuře musí v dohledné době promluvit se svým zaměstnavatelem. „Musím to vyřešit, abych si nezavřel cesty, ale abych také v době, kdy bude probíhat kampaň, mohl být tady a měl dost času,“ sdělil současný viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

A jaká je jeho šance, že získá podporu u politických stran?

Podporu některé ze stran by ale uvítal. A mohl by ji najít třeba u Věcí veřejných. „Já jsem si skoro jistý, že mezi těmi návrhy na prezidenta bude i toto jméno,“ řekl předseda VV Radek John. Podotkl nicméně, že VV jsou stranou přímé demokracie, což znamená, že nominovat bude strana toho, kdo bude mít největší podporu.

Jak ukázal i zářijový průzkum agentury SC&C pro ČT, šance Jana Fischera jsou vysoké. Na Pražském hradě by ho chtěla víc než čtvrtina dotázaných.

Možní kandidáti na prezidenta
Zdroj: ČT24

Jan Fisher je tak druhým oficiálně potvrzeným kandidátem. Už na podzim se do boje o prezidentský úřad přihlásil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten ale bude na rozdíl od Fishera kandidovat i v případě nepřímé, tedy parlamentní volby. Kromě těchto dvou se ale mluví i o dalších jménech. Občanští demokraté by mohli do boje o Hrad postavit bývalého předsedu horní komory Přemysla Sobotku nebo současnou šéfku sněmovny Miroslavu Němcovou.

Sociální demokracie by zase mohla podpořit ekonoma Jana Švejnara. Skloňuje se i jméno bývalého šéfa sociálních demokratů Miloše Zemana. „Mnohokrát jsem řekl, že se rozhodnu teprve tehdy, jestliže přímou volbu schválí Senát a za druhé, jestliže počet podpisů na petici bude dostatečně vysoký,“ řekl ČT Miloš Zeman. Podobně uvažuje i Jan Švejnar: „Já bych o tom začal uvažovat až ve chvíli, až budeme vědět, jaký způsob volby bude určen.“

Poslední slovo v tom, jestli si lidé už v roce 2013 budou prezidenta volit sami, mají senátoři, kteří se sejdou už za měsíc.