Bývalý šéf Zemanovy ochranky přešel do Útvaru pro ochranu ústavních činitelů

Vzápětí po svém odchodu z čela Útvaru pro ochranu prezidenta začal Petr Dongres působit v pozici náměstka ředitele Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Jiřího Komorouse. Dongres sám požádal o přeložení k jinému útvaru po zářijovém incidentu, při kterém aktivisté vyvěsili nad Pražským hradem rudé trenýrky místo prezidentské standarty. Prezident Miloš Zeman požadoval jeho odvolání.

Dongres po akci skupiny Ztohoven řekl, že ke konci září skončí v čele prezidentské ochranky sám, protože necítí Zemanovu důvěru. Odpovědnost za událost ale odmítl. „Žádný ředitel ochranné služby nemůže svou funkci vykonávat bez důvěry chráněné osoby, a proto dávám svou funkci k dispozici,“ řekl Dongres po události. Zeman tvrdí, že odpovědnost nese také šéf Hradní stráže Radim Studený. Toho může odvolat náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc.

Členové skupiny Ztohoven se 19. září dostali v kominických převlecích na střechu budov Pražského hradu a vyvěsili tam místo prezidentské standarty obří červené trenýrky. Udělali to podle svého vyjádření proto, aby nad Hradem „zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic“. Vysloužili si svým jednáním vedle pozornosti i podezření z výtržnictví a krádeže. Podle Hradu skupina zneuctila státní symboly, mluvčí Jiří Ovčáček mluvil o „fašizaci pražské kavárny“.

Dongres působil v čele ochranky od podzimu 2012 po incidentu v Chrastavě na Liberecku, kde na Zemanova předchůdce Václava Klause vystřelil z bezprostřední blízkosti z airsoftové pistole šestadvacetiletý muž. Tehdy z funkce odstoupil šéf ochranky Jiří Sklenka.