Sucho dál krade vodu z krajiny, v Orlíku je hladina o 10 metrů nižší

Kromě horka bylo léto i nadmíru suché, a přestože tropy už pominuly, na příděl vody se stále netrpělivě čeká. V měsíci září spadla jen polovina srážek, než je v tomto období obvyklé. Vodohospodáři se připravují na další pokles hladin toků, který se v dalších dnech očekává. S vleklými obtížemi jim a zemědělcům má pomoci také strategie Ministerstva životního prostředí.

Třeba v Orlické přehradě na Vltavě by za obvyklých okolností byla hladina zhruba o deset metrů výš. Odpouštěním přehrad a vodáren se vodohospodáři snaží udržovat hladinu vody v řekách. Například v bohumínské části Odry tato voda tvoří tři čtvrtiny průtoku.

Labe u Ústí nad Labem se ocitlo na čtyřiceti procentech svého dlouhodobého říjnového průtoku, třeba dolní tok Berounky na necelé třetině obvyklého průtoku. Na suchu je také Odra, kde se průtok na některých místech dostal dokonce na čtyři procenta oproti dlouhodobému průměru.

Obnažené břehy Orlické přehrady
Zdroj: ČT24

„Máme nejvyšší deficit srážek od roku 1961, to znamená nějakých 55 let,“ konstatuje Pavel Lipina z Českého hydrometeorologického ústavu. Na různých místech ČR proto platí zákaz odběru povrchové vody, na speciální režim musely přestoupit i některé firmy, které větší množství vody odebírají.

Nevyrostla tráva, chovatelé hodně zaplatí za seno

Nejsuššími oblastmi jsou Znojemsko, Hodonínsko a oblast Břeclavska. Doplácí na to především místní zemědělci, třeba okolí Bulhar hlásí oproti loňsku o třicet procent nižší úrodu ječmene. Kukuřice tu mají dokonce o polovinu méně. Právě tato oblast patří do studie, podle které by stát mohl plánovat strategii boje proti suchu. „Zpracovaná analýza ukázala, že celá polovina zemědělského půdního fondu v České republice je nadprůměrně ohrožená suchem či povodněmi. Až 8 procent je vysoce až extrémně ohroženo a 4 procenta lze považovat za mimořádně ohrožená,“ shrnuje mluvčí Státního pozemkového úřadu Monika Machtová.

Polovina půdy je do budoucna ohrožena suchem a povodněmi
Zdroj: ČT24

Sucho se podepíše také na chovu zvířat, právě kvůli suchu totiž na loukách nevyrostla tráva. A v zimě bude scházet seno ke krmení, které je nyní o polovinu dražší než v minulém roce. „Tráva je nízká a nemá dost živin, ale zemědělci se snaží zajistit si alespoň nějaké krmení, které by jim pomohlo přežít až do jarní pastvy,“ popisuje ředitelka okresní Agrární komory v Trutnově Marcela Beranová.

Další dny úlevu nepřinesou

Podle Pavla Lipiny měsíční prognózy ukazují stále totéž - nadprůměrné teploty a průměrné či podprůměrné srážky. Tím pádem bude sucho stále citelnější. V horizontu týdnů by došlo k dřívějšímu opadání listí a zaschnutí plodů, které ještě jsou na některých stromech. Pokud by sucho pokračovalo ještě několik měsíců, hrozí další pokles podzemních vod.

Události ČT: Krajina trpí suchem, v tocích klesá hladina vody (zdroj: ČT24)