Poslanci se na vyšetřovací komisi k poště neshodli, ČSSD není proti

Poslanci na mimořádné schůzi nedošli k závěru, zda zřídit komisi pro vyšetření kauz kolem České pošty. Ty se dotýkají hned dvou ministrů – Milana Chovance a Andreje Babiše. Svolání schůze podnítilo hnutí ANO – jedno z obvinění kolem podezřelých zakázek se týká i společnosti Agrotec z Babišovy skupiny Agrofert. Schůze tak bude pokračovat v pátek dopoledne.

Debatu o zakázkách pošty a zřízení komise dnes poslanci nedokončili, zatím není jasné, kdy se k ní vrátí. Když měli hlasovat o přerušení schůze do 6. listopadu, nebyli už usnášeníschopní.

Svolání mimořádné schůze k poště podnítilo ANO a někteří poslanci pravice soudí, že chce vznikem komise jen vytvořit „kouřovou clonu". „Na mě to dělá dojem, že se vytváří politický tlak na něco, o čem vlastně nevíme," řekl Petr Bendl (ODS). Pravicoví poslanci poukazovali taky na to, že neslyšeli konkrétní důvod, proč by měla sněmovna komisi založit.

Poslanec TOP 09 František Laudát navíc upozorňoval na to, že vlastně nezazněla ani informace vlády ohledně zakázek České pošty. S úvodní informací vystoupil její ředitel Martin Elkán. Ten odmítl obvinění, že se pošta nechovala transparentně. Řekl, že všechny věci, které mohla zveřejnit, tak zveřejnila, za poslední rok podstoupila 80 externích auditů a přes 50 auditů interních.

obrázek
Zdroj: ČT24

Chovanec zdůraznil, že se komise nemůže zabývat živými kauzami. Je ale pro, aby prozkoumala smlouvy České pošty za posledních deset let, jak navrhuje ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Jestli má vyšetřovat deset let zpátky zakázky České pošty, tak já jsem naprosto pro. Jsem potom pro, aby předsedou té vyšetřovací komise byl zástupce opozice. A měla by to být opozice, která není, dejme tomu, toxická ve vztahu k poště, to znamená, neměl by to být ani nikdo z ODS, protože i oni měli ministry vnitra,“ poznamenal. Právě pod ministerstvo vnitra Česká pošta spadá.

Svolání schůze k České poště zdůvodnilo hnutí ANO i v souvislosti s případem společnosti Agrotec z Babišova holdingu Agrofert.

Případ se týká Chovance i Babiše

Kauzy kolem České pošty se dotýkají hned dvou ministrů – Milana Chovance a Andreje Babiše: jedno z obvinění kolem podezřelých zakázek se týká i společnosti Agrotec z Babišovy skupiny Agrofert.

Případ, který se dotýká ministra vnitra Milana Chovance, naplno vypukl v létě po zveřejnění nahrávky rozhovoru podnikatele Lukáše Čadka s členem ČSSD Kamilem Chocem, který po Čadkovi žádal třímilionový úplatek za získání zakázky u České pošty. Dva miliony údajně měly jít ministrovi vnitra, který však tvrdí, že o ničem takovém neví, a také odmítl, že by Choce za Čadkem poslal.

Pošta v minulosti s Lukášem Čadkem spolupracovala v oblasti prodeje zboží na pobočkách. Čadek tvrdí, že mu lidé z pošty přislíbili další zakázky, on nakoupil zboží, ale firma nakonec od další spolupráce ustoupila. Smlouvu na to ovšem nemá, jako důkazy uvádí e-maily, jejichž pravost ale zaměstnanci pošty zpochybňují.

Kauza, ve které figuruje mezi obviněnými i Agrotec, se týká jiných poštovních zakázek. Kvůli nim padlo 21 obvinění, z nich sedm se týká právnických osob. Agrofert se měl vyskytnout u loňské podlimitní zakázky na dodávku pneumatik pro poštovní vozy, které však Česká pošta nakonec zrušila.

Případ přitom nemá spojitost pouze s Andrejem Babišem, který vlastní mateřský Agrofert, ale také s místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem. Jak upozornil server Neovlivni.cz, problematické zakázky se připravovaly na podzim 2013, tedy ještě v době, kdy byl Faltýnek předsedou představenstva Agrotecu. Jeho samotného ale policie nestíhá.