Opravený dům charity v Liboci vypálil žhář

Liboc - Policisti znají příčiny ničivého požáru, který v listopadu srovnal se zemí dům pro lidi v tíživé sociální situaci v Liboci na Karlovarsku. Hasiči i policie se shodují, že šlo o úmyslné zapálení. Kriminalisté nyní hledají souvislosti mezi listopadovým požárem a dalšími dvěma žhářskými útoky na jiné budovy občanského sdružení Útočiště.

Dům na odlehlém místě, ve kterém měli najít pomoc především mladí muži bez přístřeší nebo ohrožení závislostí na drogách, kompletně vyhořel těsně před otevřením. Objekt byl po rozsáhlé rekonstrukci, která stála 10 milionů korun.

Podle vyšetřovatelů na charitativní zařízení zaútočil žhář. „Speciálně vycvičený pes označil místa, kde byla použita nějaká chemická látka k rozvoji požáru,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kasal.

„To je něco, čemu nerozumíme. To nechápeme,“ komentuje útok vedoucí občanského sdružení Útočiště Antonín Srb. „Máme potvrzeno, že došlo k úmyslnému zapálení objektu i vloupání do objektu,“ potvrzuje to mluvčí policie Kateřina Böhmová.

Vyjádření Správní rady Útočiště: V Liboci měly kromě ubytování vzniknout také drobné provozovny v připravovaných dílnách a příležitost k pracovnímu uplatnění uživatelů. Hospodářská činnost klientů měla zahrnovat práci se zvířaty, na poli i zahradě. To, co se stalo, je nám nesmírně líto i s ohledem na všechny dárce, dobrovolníky a partnery, kteří nás v minulosti podpořili a za jejichž pomoc jsme tolik vděčni.

Fotografické snímky nafocené v troskách budovy bezprostředně po uhašení ohně dokazují, že se jednalo o násilnou výhrůžku. Na zdech zůstaly sprejem nastříkané nápisy „Jsi mrtvej“ a „Jdeme po tobě“.

Nebyl to přitom první podobný útok na občanské sdružení Útočiště. Série požárů začala už loni 19. srpna, kdy vyhořela kancelář v Chodově. Za opravy budovy a nové vybavení musela společnost zaplatit statisíce korun. Žhář také neúspěšně napadl pracovníky sdružení v nedalekém Sokolově. „Tam jsme měli zápalnou láhev, která nám poničila okno,“ říká vedoucí sdružení Antonín Srb.

Největší škody však napáchal oheň nyní v Liboci. Podle znalců škody způsobené požárem vysoko přesáhly tři miliony korun. Závěry vyšetřovatelů musí ještě potvrdit laboratorní expertiza. Ta by měla také odpovědět na otázku, jakou chemikálií žhář budovy zapálil.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)