Patnáctimilionové odškodné soud zpěváku Blythovi zamítl

Soud zamítl žádost o odškodné 15 milionů korun, které požaduje po České republice americký metalový zpěvák Randy Blythe za trestní stíhání a vazbu. Blytha soudy v roce 2013 zprostily obžaloby ze zavinění smrti fanouška na pražském koncertu v roce 2010. Mladík tehdy nepřežil zranění hlavy po pádu z pódia, podle obžaloby ho Blythe strčil, což se ale neprokázalo. Hudebník strávil kvůli vyšetřování měsíc v české vazbě, odkud se dostal na kauci. Odškodné nyní řešil Obvodní soud pro Prahu 2.

Soudkyně Tereza Jachura-Maříková řekla, že požadovaná částka je nadnesená. Nelze ji prý podpořit ani tím, že je Blythe známou osobností, a trestním stíháním tak údajně utrpěl újmu. Proti dnešnímu rozhodnutí se lze odvolat k Městskému soudu v Praze. Blythův advokát Michal Sýkora novinářům po jednání řekl, že další kroky zváží po poradě s klientem. „Předjímat rozhodnutí je předčasné,“ dodal.

Blythe také u soudu zatím neobstál s tvrzením, že by chtěl část odškodného darovat rodině zemřelého chlapce, přičemž má sám údajně potíže s penězi. Podle soudkyně ale mohl pozůstalým poskytnout peníze už dříve; je vydělávajícím hudebníkem, který ve svém žánru patří ke světoznámým. „Byl nominován na hudební ceny Grammy a se skupinou absolvoval velká turné,“ dodala soudkyně a zmínila, že Blythova kapela cestovala například s Metallicou.

Ministerstvo spravedlnosti, které ve sporu zastupuje stát, vyplatilo Blythovi již dříve 37 000 korun za vazbu. Zpěvák nyní žádá 15 milionů jako nemajetkovou újmu a za vazbu dalších 555 000. Blythe žije v USA a na rozhodnutí o odškodném nepřijel, k hlavnímu líčení ve své kauze v roce 2013 docházel.

Zpěvák skupiny Lamb of God Randy Blythe
Zdroj: ČT24

Policie Blytha stíhala kvůli incidentu, kdy během koncertu jeho kapely Lamb of God vylezl na pódium fanoušek, který po střetu se zpěvákem spadl dolů. Mladík se při pádu vážně zranil na hlavě a později zemřel v nemocnici. Blythe kvůli tomu čelil obvinění z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Blythe se vrátil kvůli koncertování do Česka koncem června 2012 a policie ho zadržela hned na letišti. Hudebník tehdy ještě nevěděl, čeho se případ týká, protože se o dřívějším úmrtí fanouška a policejním vyšetřování nedozvěděl. Zhruba měsíc strávil ve vazbě, na svobodu se dostal díky kauci.

V březnu 2013 Blytha Městský soud v Praze obžaloby zprostil s odůvodněním, že fanouška nezranil úmyslně. Začátkem června téhož roku potvrdil osvobozující verdikt i odvolací soud.