Na prázdniny dostalo výpověď asi čtyři tisíce učitelů, politici to zakázali

Smlouvy jen na deset měsíců s propouštěním na prázdniny dostává podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) asi čtyři tisíce učitelů, což je 3,7 procenta všech pedagogů. Už brzy by se to ale mělo změnit. Poslanci schválili zákon, který to až na výjimky zakazuje. Novelu nyní dostane k projednání Senát.

Ministerstvo původně chtělo, aby se podle nových pravidel uzavíraly pracovní smlouvy už pro nynější školní rok. To se ale kvůli zpoždění se sněmovním schvalováním nezdařilo. Novela by měla být účinná patnáctým dnem po vyhlášení ve Sbírce zákonů, tedy nejpozději v prosinci, pokud bude úspěšně dokončen její schvalovací proces.

Valachová ale upozornila, že se do doby, než zákon vejde v platnost, nedá vyloučit riziko uzavírání smluv, které učitele poškozují. Na starší takové smlouvy totiž zákon nedopadne ani v momentě, kdy bude účinný.

Konkrétní číslo o počtu propouštěných učitelů dosud ministerstvo ani odbory neměly  k dispozici. Opozice proto resort při druhém čtení novely vyzvala, aby číslo zjistil. „Při srovnání aktuálních dat Úřadu práce a aktuálních dat evidovaných ministerstvem financí ohledně platů jsme došli k číslu cca čtyři tisíce učitelů a učitelek, kterých se tato praxe týká. Znamená to, že každý 27. učitel je takto postižen,“ uvedla Valachová.

Učitelé si v létě přivydělávali i u stánků

Ministryně tuto praxi znovu označila za nedůstojnou. K respektu vůči učitelům podle ní nepřispívá, když si pedagog v létě přivydělává například u stánku s občerstvením nebo v některém z obchodních řetězců a žáci nebo jejich rodiče ho v této roli vidí.

Novela proto smlouvy jen na deset měsíců zakazuje. Minimální délku pracovního poměru pro pedagogické pracovníky stanovuje na dvanáct měsíců. Výjimku ze zákazu by měly školy kvůli tomu, aby mohly přijmout pedagoga bez dostatečné odborné kvalifikace nebo na zástup za déle nepřítomného kmenového zaměstnance.

ODS: Je to zbytečná novela, praxe je jiná

Ředitele k propuštění učitelů na prázdniny vede snaha o úsporu peněz, které mohou místo platů využít k jiným účelům. Valachová ale připomněla, že školy dostávají prostředky na platy na celých dvanáct měsíců. Je tak podle ní otázkou, kam tyto peníze mizí. „Je pro mne zcela nemístné, že tyto veřejné prostředky nejsou využity na pracovní poměr,“ řekla České televizi. 

Zástupci ODS a TOP 09 ale argumentují tím, že problém by bylo vhodnější řešit jednáním se zřizovateli škol než zákonem. Exministr školství a předseda ODS Petr Fiala novelu dokonce označil za zbytečnou. „Je to příklad legislativy, kdy řešíme něco, co v praxi ani moc neexistuje,“ řekl ČT. Uzavírání desetiměsíčních smluv se podle něj týká spíše čerstvých absolventů škol. Odhad, že přes prázdniny dostane výpověď asi čtyři tisíce učitelů, proto označil za nadsazený. 

Jiří Zlatuška: Ředitelé teď budou učitele posílat na úřad práce jednou za dva roky

Podle předsedy výboru pro vědu a vzdělání poslanecké sněmovny Jiřího Zlatušky (ANO) je číselný údaj, kolika učitelů se problém má týkat, tedy čtyř tisíc lidí, spočítaný jen nepřímo. „Nikdo si nedal práci, aby si vzal jeden úřad práce, podíval se na klienty z řad učitelů a zeptal se jich, jestli jsou tam nahlášeni jako nezaměstnaní, protože mají smlouvu přerušenou na 2 měsíce, a nebo z jiných důvodů,“ uvedl Zlatuška.

Je to podle mě zákon, jako kdybyste udělala zákon pro to, aby děti byly chráněny před bubáky při usínání. Bude to šíleně užitečný zákon, ale než mi ukážete bubáka, který dítě opravdu strašil, setrvám raději na tom, že je to jenom lidová pověra.
Jiří Zlatuška
předseda výboru pro vědu a vzdělání poslanecké sněmovny

Podle něj ředitelé škol, kteří dosud učitelům dávali kratší smlouvy kvůli úsporám peněz, to při existenci nového zákona budou dělat dál, ale na 22 měsíců. „Budu posílat učitele na úřad práce jen jednou za dva roky. Nebude to řetězení smluv, a v takovém případě neušetří mzdu za dva měsíce ročně, ale dva měsíce za dva roky, čili jeden měsíc ročně," uvedl Zlatuška s tím, že takové počínání ředitelů škol je podle něj ale neetické.

Poslanci novelu doplnili i o ustanovení, podle kterého by předměty uměleckého zaměření na základních, středních školách či uměleckých školách mohli nově vyučovat i absolventi uměleckých oborů s pedagogickým zaměřením. Doplnění se týká absolventů akademií múzických umění, kteří by byli oprávněni vyučovat estetickou, dramatickou nebo mediální výchovu.

Vydáno pod