STEM: Češi jsou rekordně skeptičtí k dalšímu vývoji země

Praha - Češi jsou rekordně skeptičtí k dalšímu vývoji země. Každý druhý má za to, že se situace v ČR vyvíjí nesprávným směrem, a 40 procent obyvatel republiky míní, že situace nesměřuje nikam. Jen desetina Čechů vyjádřila optimismus. Vyplývá to z průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM) z prosince 2011. STEM monitoruje názor na směřování situace v ČR od roku 1996, tak negativní výsledek agentura ještě nezaznamenala.

Silná skepse provázela podle STEM dlouhou předvolební kampaň před volbami v červnu 2010 i vnitropolitické krize v letech 1998 a 1999 nebo 2003 až 2005. Podíl odpovědí, že se situace vyvíjí nesprávným směrem, však do letošního roku nikdy nedosáhl hranice 50 procent. Dosavadní maximum ze září roku 2009 činilo 46 procent. „Je pravděpodobné, že v současnosti se k nespokojenosti s politickou scénou přidávají i negativní zprávy ze světa ekonomiky,“ píše středisko ve zprávě k průzkumu.

Optimističtější jsou jen příznivci TOP 09 a ODS. Že se situace vyvíjí správným směrem, si myslí 30 procent lidí hlásících se k TOP 09 a 28 procent stoupenců občanských demokratů. Mezi příznivci ostatních politických stran se ale tento názor vyskytuje jen vzácně, například v případě stoupenců komunistů pouze u dvou procent dotázaných.

Pesimistický pohled na vývoj situace v zemi však nezmenšil zájem lidí o politiku. V posledních deseti letech se podíl lidí, kteří o sobě tvrdí, že se o politiku zajímají velmi mnoho nebo středně, pohyboval v průzkumech STEM vždy mezi 40 a 50 procenty. Jen necelá pětina dotázaných loni v prosinci uvedla, že se o politiku nezajímá vůbec.

Výzkum byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 1. až 9. prosince 2011. Zúčastnilo se jej 1 227 respondentů.

Vydáno pod