Pelikán: Protikorupční speciál by měl vyšetřovat rychleji a kvalitněji

Pelikán: Protikorupční speciál by měl vyšetřovat rychleji a kvalitněji (zdroj: ČT24)

„Zcela se mění konfigurace vztahů v soustavě státních zastupitelství,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán na adresu novely zákona o státním zastupitelství, kterou má projednanou s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Podle novely by měl nově vzniknout speciální útvar, který bude bojovat s korupcí. „Z protikorupčního speciálu se stala autonomní jednotka izolovaná od zbytku soustavy,“ uvedl Pelikán.

Dnes už se vyšetřuje vše, co se vyšetřovat má, občas ale pokulhává kvalita. Od nového speciálu si slibujeme, že vyšetřování půjde rychleji a jeho výsledky budou přesnější a kvalitnější.
Robert Pelikán

Zákon počítá i s posílením nezávislosti, ale zároveň i odpovědnosti státních zástupců. Vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci se zruší. Novela mění i systém jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců. Vedoucí žalobci jsou nyní prakticky neodvolatelní, nově by ale měli být jmenovaní na sedm let.

Struktura státního zastupitelství podle chystané novely
Zdroj: ČT24

Po účinnosti novely bude pozice každého vedoucího krajského státního zástupce přesoutěžena. V průběhu dalších let budou následovat výběrová řízení i na pozice vedoucích okresních zastupitelství. „Za jeden rok se vymění státní zástupci krajští a vymění se ve výběrovém řízení,“ řekl Pelikán. „To, že by mělo dojít ke změnám v tak krátké době, není moudré,“ myslí si stínový ministr spravedlnosti za ČSSD Jiří Chvojka.

Předloha zamíří na přelomu roku na vládu, pokud projde legislativním procesem, mohla by být účinná v průběhu roku 2017.

  • Soustava státních zastupitelství je nyní v Česku poměrně složitá. Nejvyšší státní zastupitelství dohlíží na dvě vrchní, ta na osm krajských a ta na celkem 86 okresních.