Dobeš: Pokud peníze nevyčerpáme, odstoupím

Praha – Po středeční tiskové konferenci zabývající se auditem Evropské komise ohledně čerpání peněz z programu Evropské unie vyhrazeného na vzdělávání se ukázalo, že ministr školství Josef Dobeš (VV) prozatím ustál krizi s hrozícím pozastavením dotací. Podle Dobeše není nutné pozastavit národní certifikace prostředků a chyby vyplývající z auditu EK se podle jeho slov povede rezortu hravě napravit do čtyř měsíců. Ve středečním vydání pořadu Interview ČT24 pak prohlásil, že se peníze z eurofondů podaří ministerstvu školství vyčerpat všechny. Pokud se tak nestane, odstoupí z funkce ministra.

Anglická verze auditu Evropské komise dorazila do České republiky 23. prosince 2011 a podle Josefa Dobeše se okamžitě strhla vlna hysterie, jak to s čerpáním eurofondů dopadne a kdo za objevené chyby může. "Bublina po včerejšku (úterý) splaskla, říká Dobeš s tím, že na tiskové konferenci velmi do detailu rozpitval všechny výtky auditu a ve středu pak v pořadu Interview ČT24 konstatoval, že se jeho rezortu podaří hravě napravit odhalené chyby do čtyř měsíců. 

Na adresu jednoho ze svých velkých kritiků, exšéfa sekce pro čerpání EU fondů Jana Vituly, řekl, že v době Vitulova odvolání z funkce mělo ministerstvo školství z eurofondu proplaceno 0,23 % prostředků. „Za rok, co tu (Vitula) není, se to zvedlo na dvanáct procent. Extrémně se to zrychlilo a na mojí zodpovědnost ty peníze dočerpáme a o žádné nepřijdeme,“ říká Dobeš.

Vitula Dobeše kritizuje mimo jiné také za to, že chystaný projekt ministerstva školství s pracovním názvem „Okno“, je jeden velký tunel. Podle něj směřuje k tomu, že budou zhruba za půl miliardy korun distribuovány tiskoviny do domácností prostřednictvím tisku. „Takže do tisku přiteče půl miliardy korun za to, že roznáší letáky,“ tvrdí Vitula.

Dobeš však projekt hájí tím, že má za cíl vzdělávat občany v jejich finanční gramotnosti nebo sociální a právní ochraně. „Nejde o žádné rozesílaní letáků pomocí médií. Uděláme pořady do televize a do tištěných médií,“ popsal Dobeš projekt s tím, že se nebojí ani případné kontroly projektu policií.

Třetina chyb odhalená auditem je už napravena 

V současné době zbývá odbourat dvě třetiny odhalených chyb, neboť audit vytýká i věci, které už rezort školství opravil. Dobeš tvrdí, že se tyto chyby podaří rychle odstranit a čerpání peněz tak nebude ohroženo. Zároveň hodlá ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj udělat vlastní audit, který pak chce zaslat do Bruselu jako důkaz, že vše funguje, jak má. Už teď je Dobeš pevně přesvědčen, že se Česku podaří vyčerpat všechny dotace. V případě, že se tak nestane, hodlá Dobeš odstoupit z funkce ministra.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)