Zkouška podobná maturitě bude i pro lidi se základní školou

Praha - Zkoušku podobnou státní maturitě bude moci složit i člověk se základním vzděláním. Podle mluvčího centra pro přípravu maturit Cermat Petra Habáně se pak zkouškou z určitého předmětu bude prokazovat třeba u budoucího zaměstnavatele. Za zkoušky se bude platit, spuštěny budou ještě letos. Zájemci se na ně ale budou muset doučit svépomocí, profitovat tak zřejmě budou i vzdělávací agentury.

S novým typem zkoušky počítá nedávno schválená novela školského zákona. „Fungovala by podobně jako státní maturity, ale nenahrazuje středoškolské vzdělání,“ vysvětlil Habáň. Zkouška je určena jak lidem se základním vzděláním, tak například těm, kteří už maturitu mají, ale ne státní. Cermat si totiž slibuje, že do budoucna bude stále více škol zohledňovat při přijímacích zkouškách výsledky státních maturit, a proto bude osvědčení o jednotné zkoušce potřebovat více uchazečů. Letos prý výsledky maturit zohlední nejméně 18 fakult.

Velkou část vysokoškolských „přijímaček“ nyní za úplatu každý rok organizuje firma Scio. Ta v souvislosti se zkouškami Cermatu varovala, že několik let staré zkoušky už beztak nevypovídají o znalostech absolventa. „Pokud by vysoké školy začaly státní maturitu používat jako povinné kritérium přijímání, pravděpodobně by musely stanovit, že platnost má státní maturita jakéhokoliv stáří,“ uvedl mluvčí firmy Bohumil Kartous. „Testy státní maturity jsou testy znalostní a stabilita výsledků znalostních testů se v čase více či méně mění,“ dodal.

Nový typ zkoušky by probíhal prakticky stejně jako státní maturity, nejspíš souběžně s letošními jarními maturitami. Školám by z pořádání placených zkoušek plynuly finanční výhody. Těžit budou ale zřejmě i vzdělávací agentury. „Přípravné kurzy na zkoušky nepřipravujeme,“ uvedl totiž mluvčí Cermatu. Zájemci o zkoušku si tak zřejmě budou muset učivo doplnit svépomocí, nebo se zapsat do nejrůznějších komerčních kurzů.

Cermat si výhody slibuje zejména od zkoušky z cizích jazyků

Zkoušky budou moci lidé složit ze všech maturitních předmětů. Cermat si ale výhody slibuje zejména od zkoušky z cizích jazyků. Zkoušky v lehčí i těžší verzi totiž odpovídají určitým stupňům jednotného evropského rámce, a případný zaměstnavatel tak bude vědět, nakolik uchazeč daný jazyk ovládá. Jazykové zkoušky, navíc s mezinárodní platností, lze přitom složit už nyní. Platí se za ně ale v řádu tisíců, zkoušky Cermat budou pravděpodobně levnější. Podle Habáně ale ještě nebylo o ceně rozhodnuto.

Vydáno pod