Česko pošle do Maďarska dvacet vojáků a polní kuchyni

Praha pomůže Budapešti se zvládáním migrační krize. Do Maďarska pošle na dva měsíce dvacítku vojáků, přepravní techniku, polní kuchyni a zemní vrták. Informoval o tom náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Vojáci a technika by měli odjet v polovině října.

Záměr pomoct Maďarům, kteří se snaží vypořádat s hojným počtem běženců přicházejících z balkánských států do EU, avizoval ministr obrany Martin Stropnický už na počátku týdne. „Chceme tak vyjádřit solidaritu i v konkrétní, praktické rovině,“ uvedl.

Nyní přichází armáda se záměrem vyslat do jižního Maďarska vojáky i techniku. O podrobnostech dvouměsíční podpůrné mise by armáda podle náčelníka generálního štábu Bečváře měla jednat s maďarskou stranou 1. října, vojáci by pak měli odjet během čtrnácti dnů.

Oznámení o dílčí vojenské pomoci přichází ve stejný den, kdy Maďaři ohlásili zpřísnění svých pohraničních opatření. Jižní hranice země mají chránit tisíce vojáků s obrněnými transportéry a tanky. Armáda současně s tím buduje bezpečnostní plot u hranic s Chorvatskem, který už je téměř hotový, a žiletkový drát u hranic se Slovinskem.

Společné cvičení vojáků a policistů? Zřejmě na konci měsíce

Vedle podpory partnerských zemí armáda sbírá síly i na případnou nutnost pomoct policii s ochranou hranic. V případě eskalace migrační krize je armáda připravena nasadit až 5000 vojáků, chystá i společné cvičení. Ministr Stropnický na inspekci ve vojenském újezdu Libavá informoval, že chystané společné cvičení armády a policie na česko-rakouské hranici se uskuteční zřejmě 30. září.

Armáda chystá společné cvičení s policií (zdroj: ČT24)